hamburger-icon

Kliker.info

Poraz desničara : Švicarci na referendumu odbacili protjerivanje stranaca

Poraz desničara : Švicarci na referendumu odbacili protjerivanje stranaca

29 Februara
03:25 2016

svica1Švicarski glasači su danas na referendumu odbacili kontroverznu inicijativu koju je predložila desničarska Švicarska narodna stranka (SVP), a koja predviđa deportaciju stranaca koji počine i najmanje krivično djelo, pokazuju zvanični rezultati.

Inicijativu je odbacilo 59 posto birača, saopćeno je na sajtu švicarske Vlade. Odziv birača je bio 69 procenata što je najveći izlazak građana na glasanje od 1992. godine.

Desničarska Švicarska narodna stranka potaknula je narodno izjašnjavanje o automatskom izbacivanju stranaca proglašenih krivim za krivična djela, veća ili manja, nezavisno o tome koliko dugo žive u Švicarskoj.

Narodna partija, koja vodi kampanju protiv imigranata, kazala je kako referendum 2010. nije išao dovoljno daleko, jer je obuhvatao samo neka krivična djela, poput silovanja i ubistva. Pojedini kritičari proteklih dana oštro su kritikovali referendum naglašavajući kako bi njegovo usvajanje narušilo demokratski koncept Švicarske.

Zakon koji je predlagala SVP odnosi se na protjerivanja stranaca za krivična djela silovanja, ubistva, trgovinu ljudima, ali i falsifikovanje dokumenata ili vandalizam.

Takve “mjere”, kako su ranije rekli iz SVP-a, smanjile bi stopu kriminaliteta u zemlji. Navodno, policijski podaci iz 2014. godine pokazuju kako su više od pola osuđenika za neka kriminalna djela bili stranci.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku