hamburger-icon

Kliker.info

Porastao broj upisanih birača : Prijavilo se 41.649 glasača iz inostranstva

Porastao broj upisanih birača : Prijavilo se 41.649 glasača iz inostranstva

31 Jula
08:36 2014

CIK1Rok za registraciju birača za glasanje na općim izborima u BiH iz inostranstva istekao je 29. jula u ponoć, a Centralna izborna komisija (CIK) BiH primila je ukupno 41.649 zahtjeva za glasanje izvan BiH, potvrdila je za “Avaz” Maksida Pirić, portparol Komisije.Ovaj broj skoro dvostruko je veći od broja prijavljenih krajem prošle sedmice, što znači da su se građani za prijavu odlučili posljednjih dana roka. Pirić kaže da će najkasnije do 18. avgusta biti utvrđen izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan zemlje.

– Obradit ćemo i sve one prijave koje stignu poštom i na čijem pečatu bude datum 29. juli. Svi koji su podnijeli prijavu za glasanje izvan BiH, a čija prijava iz nekog razloga ne bude prihvaćena, mogu ostvariti biračko pravo 12. oktobra u BiH ako imaju važeće CIPS identifikacione dokumente – naglasila je Pirić.Pojasnila je da se te osobe već nalaze na biračkom spisku, ali za glasanje u BiH. Također, 29. jula istekao je i rok za biračku opciju, odnosno opredjeljivanje za entitetsko državljanstvo za građane Distrikta Brčko koji žive u inozemstvu. Brčaci koji žive u Brčkom imaju rok da se za entitetsko državljanstvo opredijele do 28. avgusta.

Danas žrijebanje

U CIK-u teku predizborni rokovi, pa će tako danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH biti obavljeno žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih stranaka na glasačkim listićima za opće izbore 12. oktobra ove godine. Nakon toga CIK će održati sjednicu, na kojoj bi trebao biti predstavljen izvještaj o ovjeri kandidatskih lista za izbore. Rok za konačnu ovjeru kandidatskih lista ističe 8. avgusta. (Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku