hamburger-icon

Kliker.info

Popuštanje mjera i otvaranje za vakcinisane međunarodne putnike : SAD ukidaju obavezno testiranje za putnike iz inostranstva

Popuštanje mjera i otvaranje za vakcinisane međunarodne putnike : SAD ukidaju obavezno testiranje za putnike iz inostranstva

11 Juna
04:23 2022

Bidenova administracija odlučila je da ukine obavezno testiranje na Covid putnika koji dolaze iz inostranstva, dan prije leta, prenosi agencija AP.

Neimenovani visoki zvaničnik administracije rekao je da će odluka o obaveznom testiranju prestati da važi u subotu, minut poslije ponoći po lokalnom vremenu, i da su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) utvrdili da ta mjera više nije neophodna.

Zvaničnik, koji se obratio novinarima pod uslovom da ostane anonimam, rekao je da će CDC preispitati potrebu za obaveznim Covid testovima svakih 90 dana, i da bi ta mjera mogla da bude ponovo uvedena ako se pojave zabrinjavajuće nove varijante koronavirusa.

Administracija je pošle godina uvela obavezno testiranje, nakon što je ukinula zabranu dolaska putnika iz nekoliko desetina zemalja – većeg dijela Evrope, Kine, Brazila, Južnoafričke Republike, Indije i Irana – a umjesto toga se usredsredila na pojedinačnu procenu rizika. Također je postavila uslov da punoljetni stranci koji putuju u SAD moraju da budu u potpunosti vakcinisani, uz ograničene izuzetke.

Prema početnoj odluci, građani koji su u potpunosti vakcinisani morali su da pokažu dokaz o negativnom testu urađenom u roku od tri dana prije putovanja, dok su nevakcinisani morali da se testiraju dan prije leta.

U novembru, dok se veoma zarazna omicron varijanta širila svijetom, Bidenova administracija je pooštrila mjere i zahtijevala od svih putnika koji dolaze iz inostranstva, bez obzira na to da li su vakcinisani, da se testiraju dan prije leta u SAD.

Aviokompanije i turističke organizacije mjesecima su vršile pritisak na administraciju da ukine obavezno testiranje, navodeći da to obeshrabruje ljude da rezervišu putovanja u inostranstvo. Mnoge druge zemlje ukinule su obavezno testiranje za putnike koji su u potpunosti vakcinisani i “boostovani”, da bi podstakle turizam.

U februaru, avio i turistička industrija iznosili su argumente da su Covid testovi nepotrebni zbog velikog broja omikron slučajeva u svakoj američkoj državi, viših stopa vakcinacije i novih lijekova za Covid.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku