hamburger-icon

Kliker.info

Popravljanje imidža : Sebija Izetbegović traži ukidanje dvojne ljekarske prakse

Popravljanje imidža : Sebija Izetbegović traži ukidanje dvojne ljekarske prakse

04 Februara
16:59 2016

Seka51Nakon razgovora direktorice UKCS-a Sebije Izetbegović sa predstavnicima Parlamenta Federacije, znalo se da je tema bila izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH. Saznali su se i detalji. Sebija Izetbegović zagovara ukidanje dvojne ljekarske prakse na UKCS-u. Dakle, dosadašnji rad u privatnoj i državnoj praksi neće biti moguć, piše agencija Patria.

Nešto slično je već Izetbegović djelimično provela u bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, iako nepotpuno. Naime, nekolicina doktora je ostala sa dvostrukim radnim angažmanom, sa državnom i privatnom praksom.

Govori se da oko 250 doktora sa UKCS-a radi istovremeno i u državnim klinikama i u privatnim ordinacijama. Takva vrsta dvostruke prakse je izazivala dosta negodovanja među građanima.

Dakle, eventualnim novim zakonskim rješenjima svim ljekarima bi se ponudio izbor ili državna praksa ili privatna ordinacija.

Smatra se da je dvojna praksa poticala korupciju i štetila kvalitetnom odnosu oprema pacijentima.

Naravno, bit će žalbi i na ovu mogućnost novih zakonskih rješenja. Vjerovatno će se javiti problem sa osipanjem ljekarskog kadra. Rijetki specijalisti će odlaziti iz državnih ustanova. Naročito će odlaziti i oni stručniji. Mnogi ljekari će i put Evropske unije ili drugih država koje daju enormlno bolje uvjete. Sve to može napraviti ozbiljne praznine u kvalitetnom tretmanu prema pacijentima. Ozbiljnije od svega je što  može potrajati duže vrijeme do stabiliziranja stanja. Stanje dvostruke ljekarske je neodrživo i rješenja su neophodna.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - AGENDA
    puka 59 - AGENDA 04 Februara, 20:50

    VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA PRUŽAJU gos dire SEKI PODRŠKU SA PRIJEDLOGOM PROŠIRITI NA CIJELU FEDERACIJU IZBOR .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku