hamburger-icon

Kliker.info

Popisni problemi i dileme : Lokacija centralnog skladišta za popisni materijal i dalje nepoznata?

Popisni problemi i dileme : Lokacija centralnog skladišta za popisni materijal i dalje nepoznata?

05 Oktobra
06:23 2013
Popis stanovništva u BiH protiče bez problema, tako barem tvrde iz Agencije za statistiku BiH. Međutim, sa terena diljem Bosne i Hecegovine pristižu prigovori da se popis ne vrši u skladu sa Zakonom o popisu. Iz Agencije poručuju da svi građani koji imaju nedoumice u vezi s pitanjem, mogu dileme riješiti pozivom na telefon:  070 300 900  ili na stanici www.popis2013.ba.

Postupak u toku Najveća nedoumica je, ipak, vezana za skladištenje popisnog materijala čija se težina procjenjuje na 100 tona. U četvrtak je FTV objavio vijest da će se popisni materijal skladištiti u Istočnom Sarajevu, u Spasovdanskoj ulici 22, tačnije u prostorijama objekta čiji je vlasnik Mladen Tomašević. Odluka je, tvrde, donesena dan pred početak popisa. Međutim, iz Agencije za statistiku BiH kažu da ne znaju odakle FTV-u ova informacija, niti dokument koji su objavili. – Nismo im dali nikakvu informaciju o izboru ponuđača i prostora, niti je dat bilo kakav dokument zvaničnim putem, tvrdi Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose sa javnošću Agencije za statistiku BiH. Međutim, ona nije ni opovrgnula ovu informaciju.  Hidajeta Čolović, pomoćnica direktora Zavoda za statistiku FBiH, kaže da je postupak o skladištenju u toku, ali da više informacija ne može dati. Međutim, kada je u pitanju popisivanje odsutnih članova domaćinstva u vrijeme kada popisivač dođe na vrata, ona naglašava da se sve temelji isključivo na osnovu iskaza.

Po 19 članova porodice                
– Ispitanik je dužan dati tačne podatke. Ukoliko se uspostavi da laže, slijede sankcije, a one su od 1.000 do 10.000 KM, napominje ona. Predrag Novaković, predsjednik popisne komisije u Bijeljini, jučer je medijima skrenuo pažnju na pojavu u kojoj je u jednom domaćinstvu prijavljeno čak 19 članova. – To se desilo u Janji i zvuči sumnjivo, ali popisivač je dužan popisati sve što mu prijavi građanin, koji opet može prijaviti koga hoće i što god hoće, dodaje on.  Novaković kaže da će sličnih slučajeva vjerovatno još biti, ali da popisivač na njih ne može uticati i dužan je popisati sve što mu zatečeno lice prijavi. On naglašava da je popisna komisija pokušala reagovati na ovu pojavu, ali da su iz Agencije za statistiku BiH dobili akt da to ne čine, jer nije u djelokrugu nadležnosti popisnih komisija. Dodaje kako postoje informacije da će ovakvi obrasci biti poništavani. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku