hamburger-icon

Kliker.info

Pometnja u referendumskom štabu : Dodika sluđuju najbliži saradnici, angažirao advokatski tim

Pometnja u referendumskom štabu : Dodika sluđuju najbliži saradnici, angažirao advokatski tim

01 Oktobra
08:45 2016

milesipa3Jučerašnja vijest da je predsjednik RS-a Milorad Dodik angažirao advokatski tim i da je zatražio odgodu saslušanja u Tužilaštvu BiH, zakazanog za 3. oktobar, svjedoči da je čelni čovjek RS-a napokon počeo ozbiljno shvaćati situaciju u kojoj se našao nakon organiziranja neustavnog referenduma.

Ne tako davno, za govornicom Skupštine RS-a, Dodik je bahato poručio bošnjačkim poslanicima da odluku Ustavnog suda o zabrani referenduma mogu okačiti mačku o rep, uvjeren da će pravosudni sistem BiH ostati nijem nakon što srpski narod listom izađe na birališta i kao jedan stane iza svog vođe.

Čak i kada je nakon održanog referenduma dobio poziv Tužilaštva BiH za saslušanje, Dodik se nije branio pravnim argumentima, uvjeren da će se odbraniti političkom propagandom, pritiscima na Tužilaštvo i Sud (javnim protestima i potpisivanjem peticije) pa čak i ucjenom (pojavit će se na saslušanju, ali ne u Sarajevu). Pri tome je od najbližih saradnika dobivao dijametralno suprotne savjete: Nenad Kecmanović mu je predlagao da zaoštri odnos s Tužilaštvom i da pod hitno organizira novi referendum o pravosudnim institucijama BiH dok mu je u isto vrijeme Siniša Karan sugerirao da ne pogoršava vlastiti položaj i da se odazove na poziv Tužilaštva BiH 3. oktobra.

No, kako se približavao datum saslušanja. Dodik se sve manje oslanjao na savjete svojih najbližih savjetnika, poput Siniše Karana, koji je bio na čelu Organizacionog odbora za provođenje referenduma, jer je shvatio da dva-tri dan pred saslušanje u rukama nema niti jedan solidan pravni argument kojim bi se odbranio pred Tužilaštvom BiH.

Gotovo u panici angažirao je advokatski tim kome nije preostalo ništa drugo nego da Tužilaštvu predložoi odgađanje saslušanja dok cijeli problem ne prouči i pripremi strategiju Dodikove odbrane.

Dodikova dosadašnja odbrana bazirala se na prigovorima Tužilaštvu BiH političkog karaktera, koji bi se mogli svrstati u tri grupe.U prvoj grupi su prigovori kako je Tužilaštvo neprincipijelno, jer do sada nikada i nikome nije prijetilo krivičnim progonom zbog neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH.

U drugoj grupi su prigovori kako je Tužilaštvo preuranjeno reagiralo slanjem poziva na saslušanje, jer je navodno prethodno Ustavni sud trebao zaključiti da odluka nije provedena pa je Tužilaštvo BiH tek na osnovu toga moglo krenuti u akciju i zatražiti istragu protiv odgovornih.

U trećoj grupi su prigovori da je Dodik jedini dobio poziv na saslušanje mada iza organizacije referenduma stoji cijeli politički establišment u RS-u, uključujući i lidere opozicionih stranaka. Zašto Tužilaštvo BiH ne traži saslušanje Mladena Ivanića, Mirka Pavića, Petra Đokića, Mladena Bosića…kada su i oni jednako kao i Dodik odgovorni za organizaciju referenduma?

U naknadnim konsultacijama s nekolicinom pravnika, Dodik je shvatio da ovi argumenti stoje na staklenim nogama i da će ih Sud tretirati kao najobičnije političke floskule i odbaciti ih.

Evo i zašto!

Potpuno je besmislen prigovor da Tužilaštvo do sada nije reagiralo protiv onih koji nisu provodili odluke Ustavnog suda a da je reagiralo samo u slučaju zabranjenog referenduma, jer su svi do sada prihvatili odluku i obećali je provesti u djelo. Niko se, izuzev Dodika, još nije usprotivio odluci Ustavnog suda i niko je nije prekršio postupajući suprotno izrečenoj presudi.

Jednako je besmislen i prigovor da je Tužilaštvo preuranjeno pozvalo Dodika na saslušanje, ne sačekavši izvještaj Ustavnog suda o neprovođenju presude. Tužilaštvo može reagirati i na poticaj Ustavnog suda, no može reagirati i po službenoj dužnosti jer je prekršaj tako očit da nikakvi dodatni argumenti nisu potrebni za poduzimanje odgovarajuće akcije. Dapače, jednako su glasni i prigovori da je Tužilaštvo neopravdano kasnilo se reakcijom, i da je trebalo reagirati prije a ne nakon održavanja referenduma.

Treći prigovor da je Tužilaštvo pozvalo samo Dodika a ne i ostale suorganizatore referenduma, jednako je tanak kao i prethodna dva. Dodik je kao predsjednik RS-a dužan štititi ustavni poredak i primjenu zakona, a to, pored ostalog, podrazumijeva i njegovu obavezu da provodi odluke Ustavnog suda BiH kao najvišeg pravnog organa u državi. On je učinio suprotno – organiziranjem referenduma praktično je suspendirao Ustavni sud BiH na teritoriji RS-a, što će u konačnici vjerovatno rezultirati proširenjem optužnice krivičnim djelom podrivanja ustavnog poretka.

Iskusni advokat Duško Tomić, prije nekoliko dana, upozorio je Dodika da se nalazi pred ozbiljnim problemom.Tomić uvjerava da u Tužilaštvu BiH neće patiti ako se Dodik ne odazove pozivu za saslušanje, u svojstvu osumnjičenog, koji je dobio za 3. oktobar, jer bi, u tom slučaju, bila raspisana “crvena” međunarodna potjernica, koja bi sve zemlje članice Interpola obavezala da ga uhapse čim se pojavi na njihovoj teritoriji, uključujući i Srbiju.

“Nikome u Tužilaštvu BiH, siguran sam, ne pada na pamet da ide po Dodika i da se suočava sa dugim cijevima ispred mjesta gde boravi. Čudno je ljudima iz Tužilaštva što “prvi čovjek Republike Srpske poručuje da je “spreman na saradnju”, ali da traži da bude saslušan samo u Republici Srpskoj. Od tog saslušanja u Republici Srpskoj nema ništa, jer su pred tim institucijama imali predmete i izašli kao slobodni ljudi, na kraju, i bivši premijeri Republike Srpske mr Gojko Kličković i dr Mladen Ivanić, bivši predsjednik Republike Srpske Mirko Šarović, kao i Živko Budimir predsjednik FBiH, i drugi visoki funkcioneri entiteta i BiH. Nema razloga da Dodik bude izuzet”, smatra Tomić i zaključuje:

“Čak i ako ima državljanstvo Srbije, za Tužilaštvo BiH ne bi bio problem, jer imaju dokumentaciju i mogli bi da insistiraju da taj predmet preuzme pravosuđe Srbije sa kojim pravosuđe BiH ima sasvim dobru saradnju”.

A.M. (Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku