hamburger-icon

Kliker.info

Politico-Morning Consult : Većina Amerikanaca podržava zabranu ulaska u SAD

Politico-Morning Consult : Većina Amerikanaca podržava zabranu ulaska u SAD

06 Jula
07:09 2017

Šest od deset američkih birača podržava novu zabranu ulaska u Sjedinjene Države  ljudi iz šest većinski muslimanskih zemalja, osim u slučaju da mogu dokazati da u Americi imaju bliskog rođaka, rezultati su ankete koju je proveo Politico-Morning Consult.

Prema rezultatima ankete, 37 posto ispitanika “snažno podržava” nove smjernice američkog State Departmenta o uskraćivanju viza državljanima Irana, Sirije, Somalije, Sudana i Jemena ako u SAD-u nemaju blisku rodbinu. Njih 23 posto “donekle podržava” te smjernice.

Provedba zabrane ulaska

Američki Vrhovni sud je 26. juna presudio da se privremena zabrana ulaska može provoditi ako se izuzmu podnositelji zahtjeva koji uživaju “bona fide odnose” s osobama ili entitetima u Sjedinjenim Državama, tj. ako imaju porodične, poslovne ili druge veze.

Tu zabranu s izuzecima, koja je stupila na snagu u četvrtak, snažno podržavaju republikanci američkog predsjednika Donalda Trumpa, njih 83 posto, a podrška nije izostala niti od demokrata. Samo njih 46 posto se izjasnilo protiv odluke Vrhovnog suda.

Vrhovni sud je potvrdio djelomičnu 90-dnevnu zabranu ulaska putnicima iz spomenutih šest zemalja i 120-dnevnu zabranu za sve izbjeglice, a slučaj će se ponovo razmotriti u oktobru.

Donald Trump je prvu zabranu izdao 27. januara, tek sedmicu dana nakon što je preuzeo ured.

To je dovelo do haosa i protesta na aerodromima prije nego su zabranu blokirali sudovi.

Druga zabrana je trebala prevazići pravne probleme prve, ali su i nju neki sudovi blokirali prije nego je stupila na snagu 16. marta.

Tokom kampanje na predsjedničkim izborima, Trump je pozivao na “totalnu i potpunu zabranu ulaska muslimana u SAD”.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku