hamburger-icon

Kliker.info

Politički pritisak “vojnih establiąmenata” : Da li bi Tribunal osudio Hitlera?

Politički pritisak “vojnih establiąmenata” : Da li bi Tribunal osudio Hitlera?

15 Juna
06:16 2013

Pod naslovom "Vrhovni zapovjednik se pušta na slobodu" Morten Frich, novinar BNB-a, objavio je tekst s popratnim komentarom kako je "UN-ov Tribunal u Haagu promijenio praksu i sada pušta na slobodu vrhovne zapovjednike građanskog rata u Jugoslaviji, po svemu sudeći, nakon političkog pritiska iz SAD-a". Frich se poziva na pisma jednog od sudaca Tribunala u Haagu, Danca Frederika Harhoffa, o čemu su jučer izvještavali bukvalno svi svjetski mediji.

Značajan korak unazad

 Po svemu sudeći, UN-ov Tribunal u Haagu, prema danskom sudiji Frederiku Harhoffu, podlijeľe političkom pritisku iz Izraela i SAD-a i sada oslobađa vrhovne vojne zapovjednike iz građanskog rata u Jugoslaviji, koji su prethodno bili osuđeni za ratne zločine zbog propusta svojih podređenih starješina, počinjene tokom rata od 1992. do 1995, piše Berlingske (danske dnevne novine, op. prir). Navodne promjene dolaze u trenutku kad Sud tek treba odlučiti slučajeve protiv generala Ratka Mladića i Radovana Karadľića, predsjednika Republike Srpske u Bosni.Sud je navodno, po mišljenju Harhoffa, popustio pritisku "vojnih establišmenata". 

Ovo proizlazi iz e-mailova koje BT (danske dnevne novine, op. prir) otkrivaju. U jednom e-mailu sudija UN-a Harhoff opisuje njegovu duboku zabrinutost zbog toga što je Sud u tri specifična slučaja oslobodio optuľene jer je po novoj praksi potrebno da zapovjednik mora imati izravnu namjeru za zločine. Ovo moľe biti vrlo značajna promjena: Do sada je bila odgovornost vrhovnih zapovjednika da osiguraju da ne dođe do zločina pod njihovim zapovjedništvom. To proizlazi iz međunarodnog prava. "To će u velikoj većini slučajeva značiti da će zapovjednik biti pušten na slobodu", piše Harhoff u svom e-mailu.

 U 2012, Haški apelacioni sud odbacio je optuľbe protiv dvojice hrvatskih oficira koji su bili osuđeni na 18 i 24 godine zatvora za zločine protiv čovječnosti. U 2013. je Srbin Momčilo Perišić, ranije osuđen na 27 godina zatvora za izravnu umiješanost u ratne zločine u Sarajevu i Srebrenici, oslobođen jer nije bilo dokaza da je general "namjenski" pridonio ratnim zločinima.U maju ove godine Sud je oslobodio dva Srbina iz sigurnosnih sluľbi koja su radila na logistici zloglasnih paravojnih formacija u Bosni. Optuľnica u ova tri slučaja je neugodan podsjetnik na etničko čišćenje u razdoblju 1992-1995, u kojem ubistva, silovanja i pljačke tokom ovog razdoblja su se događali prilično sistematski u Bosni i u području Krajine.UN-ov sudija Frederik Harhoff zaključuje da se ovdje radi o značajnom koraku unazad za Sud u Haagu. Profesor Karsten Fledelius sa kopenhagenskog Univerziteta dijeli zabrinutost.

Meronsov masovni pritisak

 "Osnova čitavog UN-ovog Tribunala je blizu izmicanja kontrole u tolikom stepenu da moľemo završiti u situaciji da Haški sud ne bi bio u stanju da presudi Adolfu Hitleru za ratne zločine počinjene od njemačke vojske tokom Drugog svjetskog rata", kaľe on i spominje da postoje teorije da je ovakav razvoj događaja povezan s imenovanjem američkog predsjednika pravosuđa pri Haškom sudu.Frederik Harhoff ide čak dalje u svom e-mailu. U njemu on također navodi da je očigledno da sudske odluke dolaze nakon masovnog pritiska predsjednika vrhovnog suda Theodora Meronsa na svoje kolege koje navodno dolaze od vojnih interesa Izraela i SAD-a, čiji su vrhovni komandanti protivnici toga da budu odgovorni za ratne zločine svojih podređenih. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku