hamburger-icon

Kliker.info

Policija u Bosanskoj Gradišci privela četvoricu Bošnjaka jer su svatove okitili „ljiljanima“!?

Policija u Bosanskoj Gradišci privela četvoricu Bošnjaka jer su svatove okitili „ljiljanima“!?

06 Maja
16:43 2015

ljiljani3

Policija je privela četvoricu Bošnjaka iz sela Orahova kod Bosanske Gradiške jer su svatove okitili sa zastavom Republike Bosne i Hercegovine, „ljiljanima“ 2. maja ove godine, piše bh. novinska agencija Patria.Četvorici Bošnjaka, koji su privedeni po nalogu Tužilaštva iz Banja Luke, na teret se stavlja izazivanje nacionalne i vjerske netrpeljivosti.

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart osuđuje privođenja bošnjačkih povratnika širom entiteta Republika Srpska, koji se hapse bez pravnog utemeljenja i na osnovu pogrešnog tumačenja određenih nadležnosti policije i pravosuđa.Ovakvi događaji, smatra koalicija, predstavljaju udar na temeljna ljudska prava i građanske slobode povratnika od Bosanskog Novog do Zvornika.

Mirnes Zahirović iz koalicije “Prvi mart” istakao je da su potpuno neutemeljena hapšenja zbog isticanja zastave Republike Bosne i Hercegovine pod navodnom tvrdnjom da takva aktivnosti znači raspirivanje međuetničke mržnje.

– Neka predstavnici institucija RS-a usvoje katalog simbola koji se ne smiju isticati, pa da vidimo po kojim kriterijima su to postavili. Bivši grb i zastava RS-a su ocjenjeni neustavnim, pa to nije spriječilo brojne institucije, ustanove i pojedince da i dalje ističu simbole koji je Ustavni sud oglasio nelegalnim. Ne znam da takva odredba ima za zastavu RBiH, niti bi takva presuda mogla tretirati pojedince koji su slobodni da ističu tradicionalne simbole na okupljanjima u zajednici – kazao je Zahirović.

Mišljenja je da je “strašno ovo što se dešava, posebno zbog činjenice da privođenja i hapšenja ne dolaze do medija u Sarajevu”.

– U brojnim slučajevima se ovakve situacije ne tretiraju kao sporne, nevladine organizacije ostaju slijepe na kršenje prava na slobodu okupljanja i slobodu mišljenja. Pristati na ovakvo postupanje, znači pristati na to da postoje građani prvog i drugog reda u ovoj zemlji. Ovo je samovolja organa RS-a, koja služi za dnevno dokazivanje sile i nema nikakvog utemeljenja – zaključio je Zahirović, saopćeno je iz koalicije “Prvi mart”.

I Stranka demokratske akcije najoštrije osuđuje čin pripadnika Stanice javne bezbjednosti Bosanska Gradiška koji su priveli na saslušanje četiri osobe zbog isticanja zastave Republike Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz te stranke.

– Isticanje zastave međunarodno priznate države nije i ne može biti izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Ova zastava mora biti poštovana od svih u BiH, pa i vlasti RS – navodi se u saopćenju iz Službe za odnose s javnošću SDA.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku