hamburger-icon

Kliker.info

Policija optužena da brani naciste : Sukobi u Bostonu na protestu protiv rasizma i krajnje desnice

Policija optužena da brani naciste : Sukobi u Bostonu na protestu protiv rasizma i krajnje desnice

20 Avgusta
07:39 2017

Hiljade ljudi protestvovale  su u subotu u Bostonu protiv rasizma i krajnje desnice, gdje su izbili sukobi s policijom sedam dana nakon rasističkog nasilja u Charlottesvilleu koje je šokiralo Ameriku.

Brojna udruženja pozvala su na veliki protest  pošto je jedna grupa , kojoj su se obećali pridružiti konzervativci bliski krajnjoj desnici, pozvala u subotu na skup u središtu Bostona, službeno kako bi branila “slobodu izražavanja”, što je postao simbol rasističkog govora.

Dok su hiljade demonstranata , između 15.000 do 30.000 prema procjenama lokalnih medija, upozoravale na naciste i Ku Klux Klan krećući se prema središtu Bostona, neke su grubo odgurnuli policajci. Neki su protestanti  optužili policajce  da brane naciste.

Prema pisanju lista Boston Globe, uhapšeno je 20 demonstranata . Nije poznato ima li ozlijeđenih.

Predsjednik Donald Trump, koji je doživio žestoke kritike, čak i iz vlastite stranke republikanaca jer nije jasno osudio neonaciste u Charlottesvilleu, reagirao je na slike sukoba.

Na svojoj omiljenoj platformi, društvenoj mreži Twitter Trump je napisao “čini se da ima puno agitatora protiv policajaca u Bostonu i da policajci izgledaju odlučno i kompetentno”.

Jedna žena je poginula i 19 osoba je ozlijeđeno tokom sukoba s neonacističkim aktivistima u tom gradu savezne države Virginije.

Policija je ranije u subotu odaslala više upozorenja demonstrantima  putem društvenih mreža i podsjetila ih da je zabranjeno sve što bi moglo sličiti oružju, poput štapa i kamena.

“Nećemo dopustiti nikakvo nasilje”, upozorio je u subotu gradonačelnik Bostona Marty Walsh na Twitteru i dodao da od svih traži da ostanu mirni i poštuju grad te zaključio  da su ujedinjeni protiv nesnošljivosti.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku