hamburger-icon

Kliker.info

Policija identificirala teroriste : Sva trojica su Francuzi, dvojica od njih su braća, najmlađi ima 18 godina !

Policija identificirala teroriste : Sva trojica su Francuzi, dvojica od njih su braća, najmlađi ima 18 godina !

07 Januara
21:51 2015

Hebdo1Prema informacijama francuskih medija, policija je identificirala trojicu napadača koji su upali u redakciju satiričkog lista Charlie Hebdo i izvršili nezapamćeni masakr. Kako piše Metro News, riječ je o trojici francuskih državljana, jedan ima 18, drugi 32, a treći 34 godine, a dvojica od njih su braća.Britanski je Telegraph objavio imena osumnjičenih napadača na redakciju Charlie Hebdoa. Dvojica braće zovu se Saïd (34) i Cherif Kouachi (32), a rodom su iz pariškog desetog arondismana.

Cherif je navodno bio pripadnik iračke džihadističke mreže koja  je svojedobno raskrinkana u 19. arondismanu. Pod optužbom za terorizam 2008. godine bio je osuđen na tri godine zatvora, ali kazna mu je pretvorena u 18 mjeseci uvjetno.Iako su braća francuski državljani, porijeklo navodno vuku iz nekadašnje francuske kolonije Alžira, a ovog su se ljeta navodno vratili sa sirijskog ratišta.Treći napadač je identificiran kao 18-godišnji Hamyd Mourad, a jedino što je o njemu trenutno poznato je da se prošle godine upisao u jedan licej u široj okolici grada Reimsa.

Za njima po Parizu tragaju sve raspoložive snage, u akciju se uključila i vojska. Njihova imena zasad nisu objavljena.A ovako je otprilike tekao dramatičan dan u Parizu koji je zgrozio Francusku i ostatak civiliziranog svijeta.

Oko 11,20 dvojica muškaraca obučena u crno s maskama na licima i kalašnjikovima stigla su do kućnog broja 6 u ulici Nicolas-Appet u 11. okrugu gdje se nalazi arhiva lista Charlie Hebdo. Viknuli su “To je Charlie Hebdo?” i kad su shvatili da su na krivoj adresi uputili su se do broja 10 i sjedišta lista, gdje su ubili portira i otišli na drugi kat, do uredništva lista.

“Dvojica su pucala i hladno ubila osobe na sastanku redakcije kao i policajaca zaduženog za zaštitu karikaturista Charba”, objasnio je jedan izvor.Spasila se jedna osoba, koja se uspjela sakriti ispod stola kad je čula da su dvojica muškaraca viknula “Osvetili smo proroka” i “Allah ekber”.

Oko 11,30 policija je upućena na mjesto zločina.Dvojica napadača bježe i ponovno viču “Allahu ekber”, nailaze na policijsku postrojbu, nastaje pucnjava, ali napadači uspijevaju pobjeći crnim Citroenom C3 i nailaze na policijsko vozilo kojemu pucaju u vjetrobransko staklo, pri čemu nitko u autu nije ozlijeđen.

Policija puca na napadače, koji uzvraćaju te pogađaju jednog policajca.Tada dvojica izlaze iz auta i trče do policajaca koji diže ruku i pita ih “Hoćete li me ubiti?” Jedan od napadača puca mu u glavu ne zaustavljajući se, prema videosnimci stavljenoj na internet. Napadači odlaze prema autu i viču “Osvetili smo proroka Muhameda. Ubili smo Charlie Hebdo” i odlaze.

Nešto dalje udaraju u jedan automobil, čiji je vozač lakše ranjen i odlaze iz auta na Porte de Pantin, u sjeveroistočnom dijelu Pariza.Dvojica napadača otimaju auto kod Porte de Pantin i odlaze prema sjeveru Pariza, a policija im gubi trag.Tijekom napada i bijega ubili su 12 osoba, od kojih najmanje petoricu članova redakcije Charlie Hebdo, a osam je ranjeno.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve je rekao da su tri osobe upletene u napad i da se za njima aktivno traga, ne preciziravši ulogu trećega. “Poduzima se sve kako bismo što brže neutralizirali trojicu zločinaca”, rekao je ministar.

U večernjim se satima u Parizu i brojnim drugim francuskim gradovima okupio veći broj, prema prvim procjenama najmanje 100.000, građana koji su odlučili reći NE strahu. Francuski narod prozvao je ovaj napad barbarskim činom te napadom na slobodu medija i demokraciju.

“Ljubav je jača od mržnje”, “Barbarizam ubija u Parizu isto kao i u Kobaneu”, “Ja sam Charlie”, “Sloboda medija: naša sloboda”…. samo su neki od natpisa koje su u rukama držali prosvjednici. Neki su na prosvjedima u zraku ponosno držali olovke, simbolizirajući slobodu medija.

(Kliker.info-Jutarnji list-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku