hamburger-icon

Kliker.info

”Policija dobila naređenje da udari na narod, ima mnogo povrijeđenih”

”Policija dobila naređenje da udari na narod, ima mnogo povrijeđenih”

05 Februara
19:39 2014
Anadolija

Anadolija

Predsjednik sindikata radnika ‘Polihema’ Sakib Kopić potvrdio je u izjavi za Anadolu Agency (AA) da je policija Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) uhapsila 22 osobe koji su učestvovali u današnjim protestima obespravljenih radnika i nezaposlenih građana u Tuzli koji su kulminirali obračunom građana i policije na ulicama najvećeg grada u jugoistočnoj Bosni.

”Većinom je riječ o tinejdžerima, djeci od 17,18 godina. Tu je i jedna žena koja ima dijete od pet godina, pa i ja. Uhapsili su me iako sam samo sj

edio na cesti. Svi smo privedeni u MUP. Niko nam nije rekao zašto smo privedeni, vjerujte. Drže nas više od sat vremena, ali ništa nam niko ne govori”, rekao je Kopić u telefonskom razgovoru sa novinarom AA iz Policijske stanice u Tuzli, dodajući kako u ovom trenutku čekaju ”isljednike da nas ispitaju”.

On je kazao da su tuzlanski specijalci teško pretukli Aldina Širanovića, pokretača Facebook grupe “Udar”, koji je danas govorio ispred okupljenih građana i radnika.

”Njega su polomili specijalci… Bio sam svjedok kad je jedan specijalac rekao da će momka sa megafonom polomiti. Umjesto da ga pošalju u bolnicu, oni su ga uveli na ispitivanje, on je slomljen polomljen. Krv mu lije iz nosa”, tvrdi Kopić.

Nadalje, Kopić je rekao da su specijalci dobili naređenje da ”pometu radnike i građane”.

”Dobili su naređenje da nas uklone, i to je to. Onda je krenula masovna tuča. Ima dosta povrijeđenih. Gledao sam dijete od 15 godina koje je bilo svo krvavo. Strpan je u jedan autobus i nisu mu dali da izađe. Ljekari su htjeli da mu pruže pomoć, ali nisu imali ključa. Nisu dozvolili da mu se ukaže pomoć i izađe”, dodao je.

Na pitanje da li je tačno da su i demonstranti napadali policiju i bacali kamenje, Kopić je otvoreno potvrdio da je bilo i takvih situacija, ali da se radnički predstavnici od njih ograđuju.

”Ja sam stao ispred specijalaca da pogode mene. Branio sam policiju od naroda. Nismo bili za taj način. Ali vidite, sukob su iscenirali specijalci. Njima su premijer TK (Sead Čaušević) i ministar policije (Zoran Teofilović) dali naređenje da udare na narod i to je tako bilo. I oni su krenuli. Krenuli su sa svih strana da nas razbijaju”, zaključio je on.

Sindikalne organizacije nekadašnjih privrednih giganata nekoliko fabrika, Facebook grupa “50.000 ljudi na ulice za bolje sutra“, Udruženje nezaposlenih TK-a, te brojni penzioneri i građani danas su blokirali prilaze Sudu i Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, a kasnije su proteste nastavili ispred Vlade TK-a da bi izrazili nezadovoljstvo trenutnom situacijom u Kantonu.

U jednom trenutku učesnici protesta su pokušali silom ući u zgradu Vlade, što su pripadnici policije spriječili. Došlo je do žestokih sukoba građana i policije, a u jednom trenutku na ulicama su zapaljene i gume.

(Kliker.info/Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku