hamburger-icon

Kliker.info

Polemika bez presedana političkog pravosuđa : Afera “Gibraltar” posvađala državno tužilaštvo i sud u BiH

Polemika bez presedana političkog pravosuđa : Afera “Gibraltar” posvađala državno tužilaštvo i sud u BiH

26 Oktobra
06:22 2014

Gibraltar61Sud Bosne i Hercegovine i glavno državno tužilaštvo  su  u subotu  razmijenili oštre uzajamne optužbe tereteći se međusobno za propuste u istrazi navodnog financijskog kriminala devet osoba uhapšenih ove sedmice  zbog financijskih malverzacija telekoma HT Eronet i nekoliko marketinških tvrtki.Sud BiH odbacio je zahtjev da se za devet uhapšenih  odredi jednomjesečni pritvor na što je u subotu reagiralo Tužilaštvo  BiH uz teške optužbe da državni sud ovakvom odlukom ometa borbu protiv kriminala i korupcije u državi.

“Smatramo da se ovime ugrožava borba  protiv korupcije i ne šalje se dobra poruka građanima BiH”, navedeno je u saopštenju  Tužilaštva  BiH dostavljenom medijima.
Iz te su institucije istaknuli kako su dodatno nezadovoljni odlukom Suda  BiH da nakon dva mjeseca iz pritvora pusti trojicu braće Ivanković-Lijanović te ministra trgovine Federacije BiH Milorada Bahilja koji su ranije uhićeni također zbog sumnje u financijske prijevare te porezne i carinske utaje.Tužilaštvo  BiH, kako stoji u saopštenju , drži da ima dovoljno dokaza za procesuiranje osumnjičenih u oba predmeta u kojima je riječ o “višemilijunskom kriminalu” te ističu kako su nezakonitosti i financijske malverzacije utvrdile i zemlje Europske unije odnosno Austrija i Slovenija.

“Takva nepripremljenost i površnost nedopustiva je i ne predstavlja odlučnu borbu s kriminalom”

Iz Suda BiH nakon nekoliko su sati reagirali saopštenjem  kojim su kolege iz državnog tužilaštva  proglasili nesposobnima za vođenje složenih istraga.
Tvrde da tužiteljica zadužena za istragu u predmetu “Gibraltar” koji se odnosi na navodne malverzacije između Eroneta i marketinških tvrtki na ročištu za određivanje pritvora nije ponudila nijedan čvrst dokaz kojim bi se potvrdila opravdanost takve mjere.

“Takva nepripremljenost i površnost nedopustiva je i ne predstavlja odlučnu borbu s kriminalom”, naveli su iz Suda BiH predbacivši državnom tužilaštvu  da svoje zaključke temelji na indicijama i bez potrebnih financijskih vještačenja.

“Bilo bi dobro da Tužilaštvo  BiH umjesto što javnost kontinuirano obmanjuje svakodnevnim saopštenjima  snagu i energiju usmjeri na temeljito provođenje istraga, primjenu važećih zakona i edukaciju državnih tužitelja”, poručio je Sud BiH državnom tužilaštvu  u ovoj polemici bez presedana.Na kraju su istaknuli kako ne kane mijenjati uspostavljene standarde i zakonom propisane procedure kaznenog progona “samo zbog nastojanja da se stvori slika uspješnosti i nerealnih statističkih pokazatelja”. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku