hamburger-icon

Kliker.info

Polazna tačka : Dodik pozvao Bošnjake i Hrvate da krenu ispočetka

Polazna tačka : Dodik pozvao Bošnjake i Hrvate da krenu ispočetka

01 Septembra
03:22 2016

Dodikkom717Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je Bošnjake i Hrvate da zajedno sa Srbima sjednu i pokušaju da krenu od početka jer je očigledno da praksa međunarodne zajednice u posljednjih 20 godina u BiH ništa nije riješila.

“Dejtonski i Vašingtonski sporazum dali su prava narodima koji su izgradili BiH sastavljenu od dva entiteta i tri naroda. I to je polazna tačka da vidimo šta možemo da se dogovorimo na nivou BiH i da verifikujemo ili odbacimo neka rješenja koja ne odgovaraju svima”, rekao je Dodik večeras za televiziju N1.

On je istakao da je Dejtonski sporazum masovno promijenjen kriminalnim odlukama visokih predstavnika i da sve to mora da bude na stolu da se vidi da li je to bilo opravdano ili ne.

“Neke stvari koje su uspostavljene možda i ne treba da se mijenjaju, ali masa drugih koje nikome ne služe osim daljoj destabilizaciji Bih treba da budu ukinute i promijenjene”, smatra Dodik.

On je naglasio da nedavna zajednička policijska vježba ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Republike Srpske kod Loznice nije bila zveckanje oružjem, kako se u javnosti zlonamjerno tumači od pojedinih krugova.

“Ona se održala u Srbiji, ali su prešli granice korektnosti neki komentari u vezi sa vježbom. To je bila obična policijska vježba, ali i fenomenalna vježba koja je pokazala spremnost policije za borbu protiv terorizma koji može predstavljati opasnost”, objasnio je Dodik.

Komentarišući izjavu poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milice Marković da “neki Bošnjaci i treba da se boje” onim što je pokazala ta vježba, Dodik je ponovio da je jasno da je Markovićeva, kao što je i javno potvrdila, isključivo mislila na to da se potencijalni teroristi treba da plaše, odnosno da se to odnosi na borbu policije protiv te pošasti.

Dodik kaže da je spreman da prihvati da Sud i Tužilaštvo BiH mogu da budu organizovani na nivou BiH i da imaju svoja ovlaštenja shodno zakonima koje donose organi BiH, ali da ne mogu da se petljaju u pravosuđe na nižim nivoima.

“Sve drugo ide ka tome da ćemo, možda, veoma brzo da donesemo zakon da se odluke Suda BiH neće primjenjivati na prostoru Republike Srpske”, dodao je Dodik.

Predsjednik RS-a je poručio i da na BiH neće biti uknjižena vojna imovina na Han Pijesku.

“O tome će veoma brzo odluku donijeti Narodna skupština Republike Srpske, a ja kao predsjednik Srpske daću nalog da se to ne knjiži, jer nema osnove za knjiženje”, pojasnio je Dodik.

On smatra da je bila greška odluka o formiranju Oružanih snaga BiH, te da to sada nikada ne bi uradio.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku