hamburger-icon

Kliker.info

Pola godine nakon Dubravkove smrti : Preminula Alisa Mahmutović, majka Mahira Rakovca

Pola godine nakon Dubravkove smrti : Preminula Alisa Mahmutović, majka Mahira Rakovca

27 Juna
16:28 2017

Doc. dr. Alisa Mahmutović, majka dječaka Mahira Rakovca, čija je smrt u decembru 2015. godine potresla bh. javnost, preminula je sinoć nakon teške bolesti na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Alisa Mahmutović rođena je 1977. godine u Tuzli. Studij bosanskog jezika i književnosti završila je 2001. godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli te stekla zvanje profesora bosanskog jezika i književnosti.

Školovanje je nastavila na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje se 2002. godine upisala na Poslijediplomski doktorski studij lingvistike. U martu 2006. godine odbranila je kvalifikacijski rad pod naslovom Jezik hercegovačke epske pjesme, a 2008. godine odbranila i doktorsku disertaciju pod naslovom Jezik bošnjačke usmene epike, te je time stekla akademski stupanj doktora znanosti iz znanstvenog područja humanističkih znanosti, znanstvenog polja filologije, znanstvene grane slavistike.

Neposredno nakon diplomiranja, Alisa Mahmutović je sticala odgajateljsko iskustvo kao profesorica u srednjoj školi. Tako je od februara 2002. godine do novembra 2008. godine radila kao profesorica bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti u Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli. Od novembra 2006. do januara 2007. godine radila je kao stručnjak iz prakse na Odsjeku za turkologiju Filozofskog fakulteta u Tuzli na predmetu Savremeni bosanski jezik, a od februara 2007. do maja 2007. godine radila kao vanjski saradnik na Katedri za bosanski jezik na predmetu Savremeni bosanski jezik IV i predmetu Historija jezika II.

Od akademske 2008/2009. godine predavala je predmete iz područja lingvistike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici, a iste akademske godine bila je angažovana i na Islamskom pedagoškom fakultetu na predmetima iz oblasti savremenog jezika. Na Institutu za jezik u Sarajevu radila je od 2012. godine.

Njen suprug, akademik Dubravko Lovrenović, preminuo je u januaru ove godine.

Posljednjih mjeseci života bili su angažovani u borbi protiv vršnjačkog nasilja nakon tragične smrti dječaka Mahira Rakovca, sina Alise Mahmutović.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku