hamburger-icon

Kliker.info

Pokušaj povratka starog sjaja : Kuda plovi socijaldemokratski brod u BiH?

Pokušaj povratka starog sjaja : Kuda plovi socijaldemokratski brod u BiH?

22 Septembra
07:27 2015

Nekaa23Nermin Nikšić novi/stari je predsjednik SDP-a od kojeg se očekuje stabilizacija stranke, suzbijanje sujeta, jačanja kapaciteta stranke, ujedinjenje “ljevice” te pobjeda na općim izborima 2018. godine. Reklo bi se kako je pred Nikšićem i budućim vodstvom izuzetno težak zadatak, a je li i nemoguć pokazati će vrijeme.

Unutarstranačkim izborima po principu “jedan čovjek-jedan glas” SDP je ušao u povijest jer je prva stranka u kojoj je o predsjedniku odlučivalo cjelokupno članstvo, ali ipak za stranku najvažnije razdoblje tek dolazi. Nikšić je odmah nakon pobjede istaknuo kako njegova pobjeda znači i jačanje jedinstva u SDP-u.

– Nitko nije poražen u utrci za predsjednika. U SDP-u ima mjesta za sve i ovo je pobjeda SDP-a. Ujedinjenje “ljevice” predstavlja ostvarenje sna svih onih koji sanjaju jedinstvenu i jaku BiH, zaključio je Nikšić.

Izbori u SDP-u

Smatra kako su izbori u SDP-u velika pobjeda socijaldemokracije u BiH. Koliko se već razmišlja unaprijed oko dugo najavljivanog projekta ujedinjavanja “ljevice”, jasno je odmah nakon pobjede u nedjelju dao do znanja i Nikšić kazavši “kako predstoji rad na platformi ujedinjenja ljevice te da jak SDP doprinosi jačanju i BiH”. Naime, unutarstranački izbori u SDP-u održali su se u nedjelju, a pobjedu je sa više 12.500 glasova (oko 64 posto) odnio Nikšić.

Drugoplasirani kandidat je Jasmin Imamović koji je uspio osvojiti 4689 glasova, odnosno 24 posto. Odmah iza Imamovića nalazi se Miro Lazović koji je osvojio 1243 glasova (šest posto), Emir Đikić koji je dobio 586 glasova (tri posto) te Svetozar Pudarić koji je osvojio 392 glasa (dva posto). Na izborima je sudjelovalo oko 20.000 članova ove stranke.

Ipak, tek sada, odnosno nakon 3. oktobra i 6. Kongresa stranke slijedi onaj teži dio – pokušaj povratka starog sjaja i pomirenja često dijametralno različitih stavova u strankama lijevog spektra. Od Nikšića i SDP-a se očekuje da budu predvodnici tog procesa.

Brojni izazovi

A kako to nimalo neće biti lako, treba biti jasno svima. Ponajprije, u samom SDP-u se mora nastaviti proces “demokratizacije”, povjerenja, te moć rasporediti i na županijske i općinske organizacije, a ne samo da je ona u rukama malog broja ljudi u središnjici u Sarajevu. Upravo je, uz ostale, sve to i bilo razlog totalnog kraha na izborima 2014. Ostaje za vidjeti hoće li se zaista obistiniti tvrdnje kako neće biti revanšizma, jer to je nakon svih izbora u svim strankama bila poruka svih pobjednika, ali malo tko je se u praksi i držao.

Tek ukoliko se sve to dogodi, slijedi sigurno težak proces ujedinjenja “ljevice”. “Opipavanje bila javnosti” trebali bi biti lokalni izbori na kojima bi stranke “ljevice” trebale ići za zajedničkim kandidatima za gradonačelnike i načelnike općina. Međutim, ako znamo na koji način je tekao proces izlaska Željka Komšića iz SDP-a, koliko je nezadovoljnika nakon toga krenulo njegovim stopama u Demokratsku frontu, teških riječi na relaciji DF-Naša stranka, situacija oko Socijaldemokratske unije BiH, itd. Među ovim strankama nerijetko je bilo vrlo teških riječi, teških optužbi pa ostaje vidjeti hoće li se uspjeti sve to prevladati.

Uz to, nije nevažno naglasiti kako određeni dio članstva SDP-a ne gleda na najave ujedinjenja “ljevice” na ovakav način. Naime, dobar dio članstva, koji je zaista ostao vjeran stanci “i u dobru, i u zlu”, kada su bili na vrhu i kada su ostajali na dnu pa ne žele sada da se ponovno najvažnijih funkcija dočepaju “foteljaši”, koji su stranke jedino i isključivo mijenjali zbog fotelja.

Pred Nikšićem je da stranku na neki način popularizira u Hercegovini, točnije među hrvatskim biračkim tijelom i u RS-u među većinski srpskim biračkim tijelom, jer se SDP u javnosti doživljava kao bošnjačka stranka unitarnih ideja, a u tom slučaju je smiješno pričati o socijaldemokraciji. Ideja socijaldemokracije je potrebna našoj zemlji, ali prave i istinske socijaldemokracije uz uvažavanja bh. realnosti, a ne nijekanje onoga što današnja BiH je.

I naravno, uz sve ranije pobrojano očekuje se da ujedinjena “ljevica” bude jedan od pobjednika općih izbora 2018., te dio vlasti na svim razinama. Prema tome, izazova je i više nego dovoljno pa će se o Nikšiću kao predsjedniku jedne velike stranke i njegovim liderskim sposobnostima najbolje moći procjenjivati ovisno o kretanjima svih navedenih aktivnosti.

(Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - ČESTITKA
    puka 59 - ČESTITKA 22 Septembra, 13:33

    VETERANI 317 SBBR GORNJEG VAKUFA – USKOPLJA ŽELE SE ZAHVALITI dr ZLAJI NA PROMAKNUĆE IZ SVOG ARSENALA OVOG KONJIĆANINA .POZDRAV DOMOVINI DO OPŠTINSKIH SA RENGENOM.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku