hamburger-icon

Kliker.info

Pohvale Svjetske zdravstvene organizacije : Vijetnam ima 95 miliona stanovnika, ali nijedan smrtni slučaj od COVID-19

Pohvale Svjetske zdravstvene organizacije : Vijetnam ima 95 miliona stanovnika, ali nijedan smrtni slučaj od COVID-19

21 Jula
16:45 2020

Vlasti Vijetnama objavile su da već 96 dan uzastopno u toj zemlji nije zabilježen nijedan domaći slučaj zaraze koronavirusom.Međutim, ova zemlja jugoistočne Azije i dalje bilježi rastući broj uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom.

Kako navode lokalni mediji, u utorak je zabilježeno najmanje 12 novih uvezenih slučajeva, čime je ukupan broj slučajeva zaraze u zemlji dostigao 369.

Riječ je o putnicima koji su sletjeli na aerodrom “Van Donn” u sjeveroistočnoj provinciji Quang Ninh. Svi putnici na letu zadržani su u karantinu.

U Vijetnamu se u karantinu, u bolnicama i kućama, trenutno nalazi preko 11.000 osoba, a dosad se od virusa oporavilo 360 pacijenata.

U Vijetnamu, zemlji s preko 95 miliona stanovnika, dosad od posljedica zaraze koronavirusom nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, što je svakako privuklo pažnju brojnih svjetskih medija i medicinskih stručnjaka.

Vijetnam je dobio i pohvale Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da svakako može biti primjer države koja je uspjela obuzdati pandemiju.

Iako graniči s Kinom, Vijetnam je pravovremenim i odlučnim mjerama poput raširenog testiranja, stroge karantine te društvenim jedinstvom zasad izbjegao situaciju u kakvu je koronavirus doveo Sjedinjene Američke Države i Evropu.

Kidong Park, predstavnik WHO-a za Vijetnam, izjavio je kako je za njihov uspjeh ključno bilo rano i plansko djelovanje.

“Vijetnam je na pandemiju odgovorio rano i proaktivno. Njihova prva vježba procjene rizika dogodila se početkom januara, nedugo nakon što su prijavljeni prvi slučajevi u Kini“, kazao je Park.

Ova država je brzo uspostavila Nacionalni upravljački odbor za prevenciju i kontrolu COVID-19 koji je brzo implementirao nacionalni plan odgovora na krizu.

Iako su tada imali vrlo mali broj potvrđenih slučajeva, Vijetnam je 1. aprila stavio cijelu državu u karantinu, puno brže i odlučnije nego Velika Britanija i Italija koje su to učinile tek kad su već imale na hiljade zaraženih.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku