hamburger-icon

Kliker.info

Pogled na listić u dijaspori : Ipak nisu svi isti,pružimo konačno šansu onima koji je do sada nisu imali !

Pogled na listić u dijaspori : Ipak nisu svi isti,pružimo konačno šansu onima koji je do sada nisu imali !

30 Septembra
09:17 2014

kutijabih32Gledam u glasačke listiće . Butum stranaka i bezbroj imena.Da čovjek ne poznaje bosanskohercegovačke političke (ne) prilike pomislio bi demokratija na djelu.. No sudeći po dosadašnjoj praksi i rezultatima koje izbori i politika produkuju u BiH, jasno je da su se ljudi samo prijavili na konkurs za najplaćenija radna mjesta u BiH .Glasaču ostaje samo da odluči o tome kome pomoći da uveća svoje materijalno bogatstvo ili od koga će se najlakše i sam “ogrebati”.

Piše : S. D. (Kliker.info)

Nakon desetine “Istorijskih” izbornih ciklusa teško je povjerovati da će i ovi oktobarski biti drugačiji mada nas u to uvjeravaju sa svih strana. Čak i oni koji su nas slagali čim su se domogli vlasti.Slušajući izborne slogane i prateći stranačka prepucavanja imate osjećaj da sušate ploču snimljenu devedeset i neke koja je dobrano oštećena.Ovogodišnja kampanja ne da je prljava već je pogana do bola.Zahvatila je sve korpuse, one “kostitutivne”i ostale , nacionalne i međunacionalne, građanske i etničke, “unitarne” i separatističke,socijaldemokratske po imenu i one po intenciji.

Pametnome bi to trebao biti znak njihove nemoći i bezidejnosti čija je rezultanta briga za birača koja traje samo jedan mjesec Tokom kampanje stranka i kandidati usput pomenu neki pasus iz vlastitog programa dok se 90% vremena utroši na napad na dugog..Jasno je da cilj nije realizacija programa već zauzimanje fotelje onog drugog. Zato je vjerovatno mali broj glasača koji svoju odluku za koga glasati baziraju na kampanji .Kampanja im može pomoći samo da lakše odluče za koga neće glasati.
Ako znamo ili bar mislimo da znamo da je sve tako kako je naprijed rečeno postavlja se pitanje zašto glasati ?

Prije svega to je jedini demokratski način da se stanje promijeni. Ne glasati znači zadržati status quo i zbog toga nije čudo što se kreatori statusa quo boje velikog izlaska birača.
Drugo , to je osnovna građanska dužnost i pravo mada je to pravo mnogima u dijaspori uskraćeno raznim malverzacijama I komplikovanom procedurom za ostvarenje tog prava.
I treće, možda najbitnije ,ipak nisu svi isti.

Na glasačima je da pruže šansu onima koji je do sada nisu imali, bili oni potpuno novi politički subjekti ili dosadašnja opozicija Ako je stanje u BIH katastrofalno u ekonomskom, socijalnom, moralnom, političkom i mnogim drugom domenima onda glavni krivac za to jeste (pored Dejtona) vlast .Sve dosadašnje ankete pokazuju kako je ogromna večina BH građanstva nezadovoljna uslovima u kojima živi pa je logično ( ako logika obituje u BiH) očekivati da opozicione i nove stranke imaju realne šanse da budu pobjednici.

Na ruku im svakako ide i međusobna prljava kampanja “velikih” stranaka iIi njihovih “lidera”. Stranke koje uspiju izbjeći tu zamku I koncentrišu se na prezentaciju vlastite vizije I kritički a ne svađalački odnos prema drugima mogu najbolje profitirati u trenutnoj situaciji.Čini mi se da je samo mali broj stranaka ovoj šansi prišao na pravi način.
Iako se u manjem BH entitetu vodi veoma prljava kampanja , suština sukoba pozicija i opozicije nije nikakva promjena politike već gola borba za pozicije.

Na političkoj sceni kod BH Hrvata osjeća se tendencija promjene političkog odnosa Hrvata prema BiH. Dok je HDZ ostaje na svojim pozicijama iz 90_tih , HDZ 1990 nastoji promjenuti taj kurs i Hrvate uvjeriti da su oni prije svega građani BiH i da trebaju uzeti učešća u izgradnji države BiH. Zato bi ulazak gospodina Raguža u predsjedništvo BiH sigurno oslabilo dezintegrirajuće snage.

Na bošnjačkoj političkoj sceni situacija je mnogo složenija i zahtijeva širu elaboraciju.

Ako se pogledaju programi tih stranaka veoma lahko je uočiti da nema nekih suštinskih, dijametralno oprečnih programskih ciljeva.Suština borbe je u osvajanju ili očuvanju primata unutar bošnjačkog korpusa i obezbjeđivanje pozicije “prvog u Bošnjaka” svome “lideru”.Zbog toga je SDA u sukobu sa Radončićem,a SBB sa Izetbegovićem mlađim.

Ako tome dodamo i kandidaturu gosp. Cerića za člana predsjedništva BiH situacija se dodatno usložnjava jer je ozbiljna konkurencija i jednomi i drugom.Zbog svojih uspjeha sa kampanjom “Glasat ću za Srebrenicu” i koalicijom “ Prvi mart” Emir Suljagić je pokazao da zna povlačiti konkretne političke poteze koji daju konkretne rezultate. Možda bi njegove šanse bile znatno veće da se kandidovao kao nezavisni kandidat.

Stranke čija popularnost raste u bošnjačkom korpusu jesu BPS i SBiH.Dok za sada “snaga” BPS leži u njemom lideru,  Stranka za BiH  je sa druge strane ,ostavivši iza sebe period stranke “jednog lica” promijenila svoj kurs i od velikih parola prešla na kurs pragmatičnih poteza koji nisu na štetu principa.Svoju političku zrelost pokazala je kroz formu konstruktivne i principijelne opozicije, prihvatanjem i uključenjem u koaliciju “Domovina, zadržavanjem kritičkog,a ne neprijateljskog odnosa prema drugim bošnjačkim strankama.”

Neimenovanje kandidata za bošnjačkog člana predsjedništva BiH je najbolji doprinos spriječavanja daljeg usitnjavanja bošnjačkog korpusa.Obzirom da su jedan od osnivača “Domovine” za očekivati je da bi mogli podržati Emira Suljagića ili prepustit svome članstvu da o tome samo odluči.Ukoliko dobiju šansu i realizuju programe “ 4K (kompromis,konsenzus,kooperativnosti i koegzistencija) i 4R (regionalizacija,restitucija,reintegracija i reindustrijalizacija) ” onda bi svakako budućnost države BiH i njenih naroda i građana sigurno bila bolja od današnjice.Treba im pružiti šansu.

Što se tiče stranaka “građanske” orjentacije ,u sukobu DF i SDP najviše bi mogao profitirati SDU.Popularnost Željka Komšica i  nepopularnost Zlatka Lagumdžije bit će odlučujući faktor koji če prevagnuti kod glasača koji se dvoume izmedju ove dvije stranke.Dodatnu prednost DF daje i činjenica da je njihov kandidat za člana predsjedništva BiH Emir Suljagić .

Na kraju, bez obzira za koga građani BiH odluče glasati,bitno je da u što većem broju izađu na glasačka mjesta i ako izlaznost bude preko 60% promjene će se sigurno desiti.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku