hamburger-icon

Kliker.info

Pogled iza zavjese : Dok na istoku Ukrajine divlja rat, tko zapravo drma plinskim biznisom?

Pogled iza zavjese : Dok na istoku Ukrajine divlja rat, tko zapravo drma plinskim biznisom?

08 Juna
17:30 2014

HunterB22Među brojnim državnicima i posebnim izaslanicima na svečanoj inauguraciji novoizabranog predsjednika Ukrajine Petra Porošenka u subotu je u Kijevu bio i američki potpredsjednik Joe Biden, kojemu je to već drugi posjet Ukrajini u samo nekoliko sedmica.Iako je Biden svojom prisutnošću nesumnjivo htio ostaviti dojam čvrste američke podrške prozapadnim vlastodršcima u Kijevu, ovih je dana na površinu isplivala informacija i o njegovoj privatnoj upletenosti u zbivanja u Ukrajini.Kako javlja agencija Associated Press, najmlađi potpredsjednikov sin Hunter Biden (44) upravo je ušao u upravu Burisma Holdingsa, najvećeg privatnog ukrajinskog proizvođača prirodnog plina.

Ta kompanija u zadnje vrijeme promiče energetsku  neovisnost Ukrajine o Rusiji, ali istovremeno ista tvrtka u najmu ima polja prirodnog plina na odmetnutom Krimu i u okolici proruskog Harkova, a njezin je vlasnik Nikolaj Zločevski blizak suradnik upravo svrgnutog predsjednika Ukrajine, Rusiji odanog Viktora Janukoviča.Prije Janukovičeva svrgavanja nakon krvavih prosvjeda i nereda u Kijevu, Zločevski je bio drugi čovjek ukrajinskog vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost, a ranije je bio i njegov ministar prirodnih resursa i zaštite okoliša. Također je bio zastupnik Janukovičeve Stranke regija u ukrajinskom parlamentu.Dok je tata Biden u subotu Ukrajini obećavao dodatnih 48 milijuna američkih dolara pomoći, sin Biden bi u bliskoj budućnosti kao jedan od direktora Burisme mogao, zbog činjenice da su mu plinska polja na proruskim teritorijima, surađivati sa separatistima protiv kojih se kijevska vlast pokušava boriti.

U Bijeloj kući  nisu htjeli komentirati ovaj pomalo nezgodan aranžman mlađeg Bidena, koji je prije ovoga radio kao odvjetnik i lobist u Washingtonu, a potpredsjednikova je glasnogovornica samo načelno AP-u kazala da je Hunter Biden privatna osoba i da potpredsjednik nema nikakve veze ni sa kakvim tvrtkama.Da stvar bude još intrigantnija, predstavnik Burisme u Washingtonu Lawrence Pacheco otkrio je da se ukrajinska kompanija za potpredsjednikova sina zainteresirala na preporuku Davida Archera, Hunterova partnera u odvjetničkom uredu Rosemont Seneca Partners, koji je također prije nekoliko tjedana ušao u Burisminu upravu.I Archer ima debelu političku pozadinu u aktuelnoj  administraciji u Washingtonu. Svojedobno je bio jedna od ključnih osoba u kampanji današnjeg američkog državnog tajnika Johna Kerryja za predsjednika SAD-a 2004. godine. S Kerryjevim je posinkom Christopherom Heinzom osnovao tvrtku Rosemont Capital, koja drži polovicu udjela u spomenutom odvjetničkom uredu Rosemont Seneca Partners. (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku