hamburger-icon

Kliker.info

Počeli “Dani berbe grožđa 2006”

Počeli “Dani berbe grožđa 2006”

16 Septembra
21:28 2006

O likovnom stvaralaštvu autora govorio je Vojislav Vujanović, koji je kazao kako je akademik fra Petar Perica Vidić stvorio svoj način slikanja koji se ne mijenja, dodavši da, "ako duže vremena promatrate njegov slikarski opus, onda se može vidjeti da fra Perica Vidić ima dosta mijena koje je prošao, a sve te mijene imaju određene osobine, metafore i on ima svoju posebnu dramatiku, sintaksu". "On je identičan svojim djelom-njegovo djelo je identično s njim", kazao je Vujanović.
Izložbi su uz brojne prijatelje i rodbinu fra Perice Vidića nazočili i predsjednik Organizacijskoga odbora Dana berbe grožđa Marin Radišić sa svojim suradnicima, načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, prof. dr. Andrija Nikić i voditelji Likovne akademije na Širokom Brijegu.

Izložbu je otvorila Zlata Šimović, inače najstarija članica Ogranka Matice hrvatske Čitluk. Izložba je prodajnoga karaktera i otvorena je do 31. septembra.
Program prvoga dana Dana berbe grožđa nastavljen je u Podrumima "Andrija" na Paoči gdje je predstavljena knjiga mr. sc. Rudolfa Kraljevića "Bosanska i hercegovačka vinogradarska baština (1800.-1878.)". Knjigu su predstavili mr. sc. Ivica Musić, prof. dr. Ivica Šarac, prof. dr. Jakov
Pehar i prof. dr. prof. dr. Marko Ivanković. Prof. dr. Ivica Šarac predstavljajući knjigu kazao je kazao kako knjiga profesora Kraljevića istinski zaslužuje posebnu pozornost, posebno s povijesnog aspekta. "Radi se o autoru koji je poseban način obilježio historiografsku scenu Hercegovine. Prvi je u hrvatskoj historiografiji naime cjelovito obradio dalmatinsko vinogradarstvo 19 st. a možda je najvažniji podataka za nas da je prof. Kraljević u svom dosadašnjem radu pripremio obilan materijal o povijesti vinogradarstva koji bi trebao obuhvatiti bosanskohercegovačko vinogradarstvo u razdoblju od prapovijesti do 1918. godine", kazao je Šarac. Mr.sc. Rudolf Kraljević rođen je 6. aprila 1933. u Grabu kod Ljubuškog. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1959. diplomirao je opću povijest i povijest naroda Jugoslavije, a magistrirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1983. na temu "Vinogradska privreda Dalmacije (1850.-1904.)". Krunu njegova znanstvenog stvaralaštva predstavlja monografija Vinogradski slom i demografski rasap južne Hrvatske u osvit 20. stoljeća. Drugoga dana manifestacije, 17. rujna proslava započinje u 15 sati atletskim mitingom Dani berbe grožđa, koji će se održati na stadionu Bare. U 18 sati u Velikoj dvorani Kulturno- informativnoga centra Čitluk bit će predstavljeno treće izdanje Zbornika Brotnjo, a potom u 19 sati upriličit će se svečano otvaranje novih ureda Udruge vinara i vinogradara Hercegovine. U sklopu manifestacije nastupit će kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i glazbeni gosti grupa "Gazde".

(Fena)

Podijeli

2 0 komentara

 1. izet Dilaver
  izet Dilaver 10 Novembra, 23:44

  Visoko cijenim Dr.Kraljevića kao pedagoga, znanstvenika a ponajviše kao čovjeka.Žarko želim još koji susret sa njim

  Odgovori
 2. Izet
  Izet 10 Novembra, 23:49

  Koja bi privilegija bio još jedan susret sa takvim pedagogom,znanstvenikom i čovjekom. .!!

  om i čovjekom…!?

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku