hamburger-icon

Kliker.info

Počele pripreme za napad : Američke snage se približavaju Siriji, izvjesni raketni napadi s brodova

Počele pripreme za napad : Američke snage se približavaju Siriji, izvjesni raketni napadi s brodova

24 Augusta
13:59 2013
Iz Pentagona ističu kako upravo obavljaju "inicijalne pripreme" za početak napada krstarećim raketama na položaje sirijske vojske. Načelnik glavnog stožera američke vojske, General Martin Dempsey danas će predstaviti sve opcije napada za vrijeme sastanka u Bijeloj Kući, prenose američki mediji. Američki ministar obrane, Chuck Hagel, istaknuo je kako je američka mornarica prišla bliže Siriji kako bi sve bilo spremnu ukoliko Obama odluči krenuti s vojnim napadom. "Ministarstvo obrane ima odgovornost dostaviti predsjedniku opcije djelovanja, to uključuje pozicioniranje naših snaga i opreme, kako bismo mogli izvesti razne opcije – koje god opcije predsjednik odluči poduzeti", rekao je Hagel te dodatno naglasio: "Odluka se mora donijeti brzo jer bi se uskoro mogao desiti novi kemijski napad".

 Izvor iz američkog ministarstva obrane rekao je u razgovoru za Reuters kako američka mornarica povećava svoju prisutnost na prostoru Mediterana s četvrtim brodom, USS Mahan, na kojem se nalaze krstareće rakete. Sva 4 broda imaju mogućnost lansiranja dalekometnih krstarećih raketa za gađanje kopnenih ciljeva. Pentagon će danas Obami ponuditi sve opcije potencijalnog napada na Siriju, no Obama donosi konačnu odluku. U njegovom zadnjem intervjuu ostavio je dojam kako nije spreman u ovom trenutku krenuti u rat protiv Sirije ističući kako bi se radilo o poprilično skupoj operaciji, ali također upozorava da bi takva operacija mogla biti kršenje međunarodnog zakona jer UN mandat ne postoji (vidi: Barack Obama – intervju za CNN: "Bliži se vrijeme našeg konačnog odgovora po pitanju Sirije i Egipta"). Stječe se dojam da se na Obamu vrši velik pritisak od strane brojnih američkih dužnosnika. John McCain, kojem se u zadnje vrijeme daje ogroman medijski prostor, ističe kako bi nedjelovanje dalo "zeleno svijetlo drugim diktatorima diljem svijeta da mogu koristiti kemijsko oružje". Obamina savjetnica za nacionalnu sigurnost, Susan Rice, istaknula je u poruci: "Što Bashar al-Assad skriva? Svijet zahtjeva nezavisnu istragu po pitanju očitih kemijskih napada. Odmah".

 Najviši demokratski zastupnik u Vijeću za Vanjsku Politiku, Eliot Engel, pisao je Obami te pritom istaknuo: "Ako mi, zajedno s našim saveznicima, ne odgovorimo na Assadovo smrtonosno korištenje oružja za masovno uništenje, zlonamjerne zemlje i loši tipovi diljem svijeta vidjeti će zeleno svjetlo. Možemo djelovati sa sigurne udaljenosti bez da dovodimo trupe na teren. Znam da se Vaša administracija suočava s kompleksnim pitanjima, ali vjerujem da mi, Amerikanci, imamo moralnu odgovornost ući bez imalo odgađanja i zaustaviti ovaj pokolj".  Drugim riječima, pritisak na Obamu jednak je od strane pojedinih Republikanaca kao i od strane pojedinih Demokrata. Jedan neimenovani bivši dužnosnik rekao je za Reuters: "Ugrožen je Obamin međunarodni prestiž. Zbog kemijskog napada Obama će vjerojatno krenuti s djelomičnom silom, no vjerojatno ne s ciljem rušenja Assada. Osjećaju kako moraju učiniti nešto… pitanje kredibiliteta sada je jako bitno". (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku