hamburger-icon

Kliker.info

Podmićivanje Amerikanaca prioritet : Kako je finansirano skrivanje Radovana Karadžića

Podmićivanje Amerikanaca prioritet : Kako je finansirano skrivanje Radovana Karadžića

17 Aprila
14:27 2013

Tajno pismo koje je nađeno u Karadžićevoj beogradskoj jazbini, a do kojeg je Slobodna Bosna došla, otkriva sa koliko novca su Karadžićevi najbliži saradnici podmićivali pripadnike mirovnih snaga u BiH kako bi izvodili lažne akcije njegove potrage, u kojim bankama je novac bio deponovan I na koji način je novac sakupljan.“Do sada smo radili sa američkom grupom bliskom Holbruku (Richard Holbrooke) i Talbotu (Strobe Talbott, nedavno odlikovan od Tomislava Nikolića) i to je koštalo dva puta po 200 hiljada dolara. Jednu rata dala Vlada, a drugu Sveti Jovan od donacija za razvoj i rad. Postignuto: da su u spis zaprimljene, sertifikovene i autentifikovane sve naredbe, koje izvinjavaju sve civilne vlasti i više vojne komande. S ovom grupom se više ne može raditi, jer su republikanci nešto nanjušili. Sada se radi sa francusko-njemačkom grupom i sa pojedincima.

Do sada postignuto odlaganje kampanje za hapšenje i razmekšavanje tvrdog stava poturanjem povoljnih dokumenta. Radi se i dalje. Srebrenica verovatno završena, ali se mora davati mnogo." “Od 1993. godine veza sa Remzi Klarkom (Ramsey Clark). On uspešno manevriše sa optužbom za silovanja, jer bi ta presuda iz Njujorka bila jako nepovoljna u Hagu, pošto bi se to smatralo kao utvrđeno i presuđeno. Do sada Klarkova kancelarija koštala dva puta po 250 hiljada dolara. Prvu ratu dala Vlada, a drugu porodica, rodbina i prijatelji. To je inače minimum jer su uspostavljeni prijateljski odnosi sa Klarkom. Sakrivanje je dosta skupo, ali uspešno. Održavanje veze sa informatorima u SFOR-u neophodno. Više se čuvamo od naših izdajnika nego od stranaca. Francuzi prate porodicu, ali to često rade da bi nas sačuvali od civila stranaca, koji su neprimetni. Ima američkih avanturista, koje niko ne kontroliše i koji bi hteli da se proslave. Putuju u civilnim kolima i odelima, vrlo opasni. Klajn posebno opasan, jer ima razbojničku psihologiju”.“Nalog S.M. (Slobodana Miloševića, op.a.) 1991. Jov. i Braci (Jovici Stanišiću i Mihalju Kertesu, op.a) da prebace dva miliona DM nije realizovan, jer Radovan nije hteo. Do sada samo Jovica dao sinu 50.000 DM.

 Cicko (Milovan Bjelica)mnogo pomagao da porodica podmiri potrebe, a sad ni on nema. Ima nas petnaest, za koje smo mi odgovorni, a radi samo troje. Vlada uskratila sva sredstva za bezbednost i platu Radovanu, osim što Šarović (Mirko) ponekad uspeva da se plate neke male plate momcima, ali su drugi troškovi daleko veći”.“Za rad sa strancima potrebno je najmanje tri miliona dolara. Dva su na Palama, od njih, a jedan, od Vlade RS-a, preko banke M.M. (Momčilo Mandić?) trebalo bi da je u Podgorici, a izgleda da je u Skopju. Neophodno je velika sredstva preuzeti i skloniti, ali tako da mogu biti operativna za kratko vreme kada zatreba.. Imamo poverenje, posebno u Momu i Šaju (Nikola Šainović, bivši potpredsjednik Vlade SRJ op.a.), ali Šaja sada ne sme dolaziti u RS, jer bi ga uhapsili domaći izdajnici, ili stranci, a Momo mora da se pazi, da delimično pređe u ilegalu, pa se ne može sa sigurnošću računati da se može naći istog dana, kada zatreba.Osim toga najavljeno je zatvaranje svih nelikvidnih banaka, pa neko može iznenada staviti šapu na sve što se nalazi u banci, pa čak i na sredstva koja su u trezoru”. M. D.(Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku