hamburger-icon

Kliker.info

Počinilac nepoznat : Srušen krst na Zlatištu iznad Sarajeva

Počinilac nepoznat : Srušen krst na Zlatištu iznad Sarajeva

05 Decembra
15:53 2014

krstsrusen1na Zlatištu iznad Sarajeva, na području općine Istočni Stari Grad u bh. entitetu Republika Srpska, tokom noći je oboren.Ova informacija je informativnoj agenciji Srna potvrđena iz Centra javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo.Iz CJB napominju da je policija, koja fizički nije čuvala krst, već je provodila pojačane mjere i aktivnosti radi sprečavanja eventualnih narušavanja javnog reda i mira, uočila da je krst noćas oboren.CJB Istočno Sarajevo će nadležnom tužilaštvu podnijeti službenu zabilješku u vezi sa ovim slučajem.

Oštre osude postavljanja krsta

Savez logoraša bh. entiteta Republika Srpska tvrdi da je spomen-krst postavljen u znak sjećanja na ubijene sarajevske Srbe, dok su građani Sarajeva i gradska uprava oštro osudili postavljanje krsta, jer su tokom četverogodišnje opsade Sarajeva snage Vojske Republike Srpske sa Zlatišta gađale i ubijale civile.Tokom rata u BiH, u Sarajevu je ubijeno više od 11.000 ljudi.Od septembra je u više navrata veći broj lica pokušao da obori krst.Govoreći o obaranju krsta na Zlatištu, Šef kabineta gradonačelnika Istočno Sarajevo Igor Golijanin rekao je za Fenu da je ”taj stub ulične rasvjete služio kao predizborni trik i očigledno je da postoje političke opcije koje su spremne da izazovu i nemire i sukobe da bi se ostvarili njihovi politički ciljevi”.Podsjetio je da je Opština Istočni Stari Grad ranije donijela odluku kojom zadužuje načelnika Opštine da istraži ko je odgovoran za postavljanje krsta i da se pokrene prijava protiv ljudi koji su postavili taj stub.

Nakon postavljanja krsta, delegacija EU-a u BiH je pozvala vlasti RS-a da djeluju kako bi se poštivali relevantni zakoni.Osvrćući se na postavljanje krsta na Zlatištu, obroncima Trebevića iznad Sarajeva, u nedjelju, 21. septembra, glasnogovornik Delegacije EU-a u BiH i specijalnog predstavnika EU-a Andy McGuffie istakao je da “lideri i politički akteri u BiH bi trebalo da u svakom trenutku podržavaju pomirenje i vladavinu prava. Ovaj potez podriva oboje“.Skupština opštine Istočni Stari Grad je 28. novembra zatražila od Saveza logoraša Republike Srpske da u roku od 15 dana od prijema opštinskog zahtjeva uklone krst na Zlatištu, a ukoliko to ne učine – uradit će to opština, što je iz Saveza ocijenjeno ”svojevrsnim kukavičlukom”.

(Kliker.info-Aljayeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku