hamburger-icon

Kliker.info

Početak suđenja po tužbi Srebreničana protiv Holandije i UN-a

Početak suđenja po tužbi Srebreničana protiv Holandije i UN-a

19 Juna
00:58 2008

U Okružnom sudu u Haagu počela je danas u 10 sati prva rasprava po građanskoj tužbi koju su porodice Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine podnijele protiv Holandije i UN-a zbog nesprječavanja genocida u toj «zaštićenoj enklavi» UN-a.

Tužba se odnosi na 8.000 zahtjeva, a ukupan broj tužitelja je oko 6.000. Svi oni traže da Holandija i UN odgovaraju za zločine koje su u «zaštićenoj enklavi» počinile srpske vojne i policijske snage.

Okružni sud u Haagu 10. jula će donijeti odluku o procesnim prigovorima Kraljevine Holandije, izjavio je po završetku današnje rasprave Semir Guzin, član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa Srebreničane po njihovoj tužbi protiv Kraljevine Holandije i UN-a zbog nesprječavanja genocida u julu 1995. godine u «zaštićenoj enklavi» Srebrenica.

Današnja rasprava je održana po dva procesna prigovora Kraljevine Holandije: da Okružni sud u Haagu nije nadležan za postupanje protiv UN-a i da, u ovom slučaju, za genocid, UN ima imunitet.

"Oni su stavili prigovore, a mi smo dali odgovore na 40 strana", kazao je Guzin.

"Ukoliko odbije prigovor, postupak se nastavlja i protiv UN-a, i protiv Kraljevine Holandije, a, ukoliko se prigovor uvaži, onda se proces nastavlja samo protiv Kraljevine Holandije”, kazao je Guzin.

Prigovor u ime UN-a, koji se u ovom postupku nije javio, iznijela je Kraljevina Holandija.
 
Raspravi su prisustvovali advokatski tim iz Mostara i iz Holandije, koji zastupa Srebreničane, kao i predstavnice Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Odlukom iz novembra 2007. godine Okružni sud u Haagu je dozvolio vođenje postupka protiv UN-a, čime je napravio presedan u historiji evropskog i svjetskog pravosuđa.
 
Tužba je podignuta zbog genocida nad 10.000 ubijenih u "zaštićenoj" enklavi Srebrenica. Odnosi se na 8.000 zahtjeva, s tim da je ukupan broj tužitelja oko 6.000.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku