hamburger-icon

Kliker.info

Počeli masovni vazdušni udari na Idlib – preludij u veliku ofenzivu Sirijske vojske

Počeli masovni vazdušni udari na Idlib – preludij u veliku ofenzivu Sirijske vojske

04 Septembra
16:08 2018

Danas su nakon više sedmica i  dana napetosti, kako na terenu, tako i na političkoj pozornici, započeli intenzivni zračni napadi na položaje militanata u sirijskoj pokrajini Idlib.

Napade je započelo sirijsko vojno zrakoplovstvo, a pridružilo su se i rusko. Prema izvještajima aktivista u Idlibu, ruski vojni zrakoplovi izvršili su pedesetak zračnih udara na ciljeve militanata u pokrajini. Najviše je na meti zapadni dio Idliba, grad Jisr al-Shogur te visoravan Al-Ghab.

Sirijski vojni zrakoplovi posebno su se okomili na gradić Jadariya, za koje se pretpostavlja da je jedan od glavnih uporišta Hay’at Tahrir Al-Sham, podružnice Al Qaide u Siriji, negdašnje Al Nusre.

Nakon završetka bitke za južnu Siriju, kada su pod kontrolu vlade u Damasku vraćene pokrajine Daraa i Quinetra, Idlib je postao očigledna meta Sirijske vojske (Sirija nakon oslobađanja juga zemlje -Idlib kao sljedeća meta Sirijske vojske?)

Pretpostavlja se da će nakon zračnih i topničkih udara, sljedećih dana krenuti i kopneni napadi, odnosno započet će odlučujuća bitka u Siriji.

Inače, američki predsjednik Donald Trump upozorio je prije dva dana  sirijske vlasti i njihove saveznike, Iran i Rusiju, da ne pokreću napad na sirijsku sjeverozapadnu provinciju Idlib, zadnje utočište militanata u Siriji, ističući kako bi takav potez mogao dovesti do više stotina hiljada mrtvih.

“Rusi i Iranci bi napravili veliku humanitarnu pogrešku ako bi sudjelovali u ovoj potencijalnoj ljudskoj tragediji. Stotine hiljada ljudi bi bilo ubijeno. Nemojte dozvoliti da se to desi!”, poručio je Trump na svom Twitteru.

Drugi američki dužnosnici, kao što su državni tajnik Mike Pompeo i UN ambasadorica Nikki Haley, poručili su u više navrata kako je SAD spreman vojno djelovati ukoliko se na prostoru Idliba dogodi kemijski napad. Rusija i Sirija pak tvrde kako militantne skupine pripremaju lažni kemijski napad kako bi za isti optužili sirijsku vojsku.

(Kliker.uinfo-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku