hamburger-icon

Kliker.info

Počele zakulisne igre sa listićima : Kome je u interesu da BiH za dijasporu bude turistička destinacija a ne domovina ?!

Počele zakulisne igre sa listićima : Kome je u interesu da BiH za dijasporu bude turistička destinacija a ne domovina ?!

11 Septembra
13:44 2014

listici111Na osnovu informacija koje su nam proslijedili aktivisti Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike može se slobodno reći da je na djelu još jedna afera sa glasčkim listićima za oktobarske izbore za koju puna odgovornost pada na CIK.Nakon afere sa sitom štembilja, prije par dana na adresu Ekrema Sadikovića koji živi u St. Louisu stigla je pošiljka sa 100 glasačkih listića[ pogledajte slike} za BH građane koji žive u preko 20 zemalja SAD.Kada se ne bi radilo o tako ozbiljnoj stvari mogli bi smo pretpostaviti kako se CIK pocela odgovorno odnositi prema novcima poreznih obveznika i štediti na poštarini.

Treba li ovome dodati i činjenicu da su i obrasce PPR2 poslali na puževim leđima jer im je trebalo dva mjeseca da stignu (mnogi jos uvjek nisu) do Amerike. No, šalu na stranu, ovdje se radi o još jednom propustu za koji bi netko u CIK trebao da snosi ne samo političku već i krivičnu odgovornost jer je svjesno omogućio NN osobi da dođe u posjed povjerljivih privatnih podataka (JMBG) i iste zloupotrijebi.Srećom,to se u ovom slučaju neće desiti jer je pošiljka došla u ruke svjesne osobe koja je učinila sve kako bi pojedinačne koverte stigle na prave adrese.No ostaje savim validno pitanje na koliko je još adresa širom svijeta stiglo ovakvih pošiljki.Poznat nam je isti slučaj u Holandiji.Pitanje koje traži odgovor je kako i zašto se ovo događa.

Da CIK, ne potresaju afere, da stranačke ” igre” u BiH nisu tako prljave , da dijaspora nije izložena stalnim opstrukcijama njenog glasačkog prava , da nije “posebnih “nacionalnih interesa glede broja glasača, da BiH nije “Dejtonska” odgovor na pitanje bi vjerovatno bio banalan.Neki ljenov otišao na poštu i bi mu lijeno iz torbe izvaditi pojedinačne koverte pa onako “đuture” strpa sve u jednu.Pravi odgovor može dati jedino policijska istraga i odgovrna osoba iz CIK-a. Kako je malo vjerovatno da se u državi koja je sve osim pravna, provede istraga ili prihvati odgovornost uzimamo sebi za slobodu da damo nekoliko opcija odgovora.Zavisno od toga kojom stranackom linijom je uposlenik CIK-a zadužen za slanje pošiljke dobio svoje radno mjesto njegov odnos prema istim može biti različit.

listici22Ako je uposlenik “dužnik” stranci koja statistički do sada nije dobijala glasove iz dijaspore ovo je odličan način da se spriječi da glasove dobije protivnik.Pošto je sve u “Dejtonskoj” BIH podređeno broju “kostitutivnih ” glasača a znamo da je najviše “kostitutivnih” Bošnjaka u dijaspori onda vjerovatno “poštar” nije bio Bošnjak jer bi tim gestom izdao svoj nacionalni interes.Koalicija “Domovina”i “1 Mart” postali su ozbiljan konkurent onima koji bi da u potpunosti srbiziraju manji BH entitet. Dakle, logično, “poštar” navija za RS.Možda kandidatura Dr. Cerića ima veze sa ovim , jer ako je suditi po nekim medijima, on uživa veliki ugled u bosnjackoj dijaspori pa su se protiv njega urotili ostali kandidati za mjesto “prvog” u Bošnjaka.

majući u vidu činjenicu da u dijaspori “Avaz” nije najčitaniji izvor informacija moglo bi se povjerovati da i Fahro ima interesa da što manji broj glasova iz dijaspore stigne na vrijeme.Ni Čović nije “van svake sumnje” jer egzistencija bosanskih Hrvata u Hrvatskoj a i širom svijeta ne zavisi od članstva u HDZ a Martin Raguž se pokazao kao Hrvat ali i kao odgovoran građanin države BiH.Ako tome dodamo da bi pokoji Bošnjak dijasporac mogao staviti X pored Raguževog imena eto razloga da se “poštar” instruira.Dodik je izgubio podršku zvanične politike Srbije, možda su i bosanski “Srbijanci” i Srbi u dijaspori okrenuli ćurak.Bolje onda sprijeliti jer za liječenje neće biti prilike.

Bez obzira koja ( ako ijedna) od navedenih opcija “pije vode”, nije ostvarljiva bez “krtice” u CIK-u, Nju može pronaći samo policija ili odgovorna osoba u CIK a ako takve nema onda su ostavke odgovornih potez koji je nužan.Poznavajući sve bosanske apsurdnosti ne vjerujemo da će se išta dogoditi osim što ce stranke i kandidati imati više materijala za međusobno “gloženje” i utrkivanje u pokazivanju za “predizbornu” brigu za prava dijaspore.Pokazali su da im to mnogo bolje ide od ruke več iznošenje ideja i planova za izlazak iz ekonomske, političke, pravne, moralne i socijalne krize u kojoj se BIH nalazi.Sa druge strane , dijaspora je dobila još jedan od “krucijalnih” razloga za izbornu apstinenciju dok se pravi razlog krije u nezainteresovanosti oslonjenoj na lijenost.. Bosna je sve više turistička destinacija a sve manje domovina.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku