hamburger-icon

Kliker.info

Počeklo suđenje direktoru SIPA-e : Selimović, Vilić, Čampara, Sarajlić i Petrić svjedoci Tužilaštva BiH u slučaju “Zubac”

Počeklo suđenje direktoru SIPA-e : Selimović, Vilić, Čampara, Sarajlić i Petrić svjedoci Tužilaštva BiH u slučaju “Zubac”

25 Septembra
12:36 2014

zubacgoran921Goran Zubac, direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pojavio se jutros u 9 sati na glavnom pretresu pred sudijama Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.Nakon standardne procedure i odgovaranja na upite postupajućeg sudije novo ročište zakazano je za 2. oktobar u 9 sati, kada će se u svojstvu svjedoka Tužilaštva BiH pojaviti: tužioci Dubravko Čampara i Saša Sarajlić, bivši direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović i sadašnji Mirsad Vilić i Josip Petrić iz Federalne uprave policije. Tužilaštvo BiH najavilo je ukupno 27 svjedoka u slučaj “Zubac”.

Inače, danas je tužilac Miroslav Marković najavio da je tokom suđenja planirano i svjedočenje vještaka, te analiza video snimka, a dokazi će biti i oduzeti predmeti tokom 7. februara 2014. godine, telefonski kontakti na relaciji DKPT i SIPA, zapisnici o uviđaju, fotodokumentacija, skica lica mjesta, a razmatrat će se i dokumentacija o provrijeđenim policajcima…)Marković je kazao i da je tokom nasilnih demonstracija na državnoj imovini pričinjena šteta u iznosu od 398.365,18 KM.Advokat Gorana Zubca Dragiša Jokić kazao je u svom obraćanju pred sudijom Mirsadom Strikom da Tužilaštvo BiH nema dokaza da je optuženi učinio djelo koje mu se stavlja na teret.- Kvalitet i kvantitet dokaza zavisit će od tužioca ili će se ovo pretvoriti u istragu o događajima od 7.02.2014 – kazao je Jokić.

On je kazao i da je osnovni zadatk Suda BiH da utvrdi da li je optuženi imao obavezu da pruži pomoć, ukoliko je imao takvu obavezu ili bi takva odluka kršila zakone i propise.Sud Bosne i Hercegovine je 16. juna potvrdio optužnicu koja optuženog Zubca tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi.U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Zubac, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega je došlo do nastupanja imovinske štete koja prelazi iznos od 10.000 KM. Zubac se oglušio o zahtjeve tadašnjeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himze Selimovića da 7. februara angažira Jedinicu za specijalnu podršku SIPA-e kako bi se zaštitila zgrada Predsjedništva BiH.

Podsjećanja radi, Zubac se prošle sedmice nije pojavio na Sudu BiH. Navodno mu je bilo “neugodno doći jer bi se prisustvo SIPA-inih specijalaca oko zgrade Suda BiH moglo protumačiti kao njegov pritisak na Sud i da ih je on angažirao zbog sebe????Postupajući sudija u ovom slučaju zakazao je novo ročište za danas, potcrtavajući da će Zubac biti priveden ukoliko se ne pojavi.Po izlasku iz Suda BiH, Zubac i njegov advokat nisu bili raspoloženi za davanje izjava. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku