hamburger-icon

Kliker.info

Pobuna tuzlanskog SDP-a : “Nikšiću, dokle ćete puštati da vam politiku vode mali mravi”!?

Pobuna tuzlanskog SDP-a : “Nikšiću, dokle ćete puštati da vam politiku vode mali mravi”!?

06 Februara
15:58 2019

Jučerašnja odluka Bh. Bloka da ne sudjeluje u vlasti izazvala je burne reakcije, osobito stranačkih aktivista SDP-a Tuzle, budući da je jedino u ovom kantonu SDP izašao kao relativni pobjednik oktobarskih izbora, pa je po prirodi stvari trebao predvoditi novu kantonalnu vladu.

Predsjednik kantonalnog odbora SDP-a Tuzle, Enver Bijedić, nije krio razočarenje jučerašnjom odlukom, a na veliko iznenađenje partijskih kolega iz SDP-a, javno je poručio da neće slušati preporuku partijske centralne i da će SDP u ovom kantonu sudjelovati u vlasti. 

– Moj stav i stav Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla, koji nosi 37 posto glasova partije na nivou BiH, su sasvim drugačiji. Mi smo za ulazak u vlast, kazao je Bijedić.

Bijedić je pojasnio da je na sastanku zastupao suprotne stavove.

– Ključna će biti odluka Glavnog odbora SDP-a, koji će zasjedati u subotu. Tada ćemo odlučiti kako će SDP ići dalje. Moj stav i stav Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla, koji nosi 37 posto glasova partije na nivou BiH, su sasvim drugačiji. Mi smo za ulazak u vlast. Na zadnjoj sjednici Kantonalnog odbora 90 posto članova je podržalo ulazak u vlast. Samo ulaskom u vlast možemo nešto promijeniti – kaže Bijedić.

Bijedić je dao odgovor i na po mnogima ključno pitanje, a to je šta se može desiti ukoliko SDP odluči da ne uđe u vlast.

– Ako ne uđemo u vlast državu predajemo Zagrebu i Beogradu – odgovorio je kratko.

Kada je u pitanju Glavni odbor SDP-a rekao je da očekuje otvorenu i slobodnu diskusiju o tome treba li SDP sa dijelom Bh. bloka u vlast na svim nivoima ili ne.

– Bez obzira na odluku Bh. bloka i bez obzira kako će se odrediti Glavni odbor SDP-a, mi ćemo u Tuzlanskom kantonu ići u formiranje vlasti. Mi smo tu pobjednici i pravit ćemo vlast sa strankama koje su državotvorne i s kojima imamo sličnu programsku orjentaciju – rezolutno je poručio Bijedić, dodavši na kraju kako nije spreman žrtvovati državu zbog sitnih političkih interesa.

“SDA nije savršena i imala je puno grešaka u dosadašnjem radu i ne slažemo se s mnogo njihovih poteza i postupaka, ali mi moramo ući u vlast da to korigujemo, da pokušamo da mijenjamo stvari” – zaključio je Bijedić.

Pobuna koju je najavio Enver Bijedić protiv partijske centrale, opasno se širi Tuzlanskim kantonom, a možda najoštriju poruku partijskom šefu Nerminu Nikšiću, uputio je predsjednik OO Kalesije, Damir Džafić, koji je na svom Facebook profilu objavio:

„Poštovani predsjedniče Nikšiću, dokle ćete puštati da vam politiku vode mali mravi? Očekivao sam od vas da ste dosta hrabriji, mudriji i odlučniji. Zbog čega smo radili plan 10, da bi ga možda sprovodili iz opozicije… Očekivao sam kao predsjednik jedne od OO da će Bh. Blok donijeti zajedničke ciljeve koji će biti u interesu građana BiH, i predočiti svim onim koji bi trebali učestvovati u vlasti na niovu FBiH, i ukoliko ne prihvate zahtjeve iz plana 10, koji je bio predstavljen kao preporod za ovu državu, onda obavijestit članstvo zbog čega se nije ušlo u vlast… Bh. Blok je pokazao da nema hrabrosti, mudrosti i želje da se uhvati u koštac u zaštitu jedine nam države BiH. Bh. Blok je, po mom mišljenju, bio jak stub ali ne i dobro armiran, tako da bi mogao nakon izlaska DF-a iz vlasti u kantonu Sarajevo puć po pola. Mislim da je i krajnje vrijeme da KO SDP-a, TK tim malim mravima pokaže i dokaže ko je br. 1. u BiH i na TK. Vjerovatno kao pobjednička stranka i na TK trebamo u opiziciju. Ostavite se kompenzacijskih listi, i na teren gospodo draga. Živjela nam jedna i jedina BiH….“

alt
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku