hamburger-icon

Kliker.info

Pobjednik odlučen već u prvom krugu : Kralj čokolade postao predsjednik Ukrajine

Pobjednik odlučen već u prvom krugu : Kralj čokolade postao predsjednik Ukrajine

25 Maja
20:28 2014

cokolada11Prema prvim izlaznim anketama, Ukrajina je predsjednika dobila u  prvom krugu glasovanja. To je Petro Porošenko koji je prema rezultatima anketa osvojio 57% glasova, dok je na drugom mjestu Julija Timošenko s 12% glasova.Od otvaranja birališta na vanrednim  predsjedničkim izborima u Ukrajini u osam sati ujutro na biralištima diljem zemlje danas su bili redovi.

Takve redove nisam vidio nigdje, a bio sam na izborima u dvadesetak zemalja – kazao je za Večernji list hrvatski parlamentarac Branko Vukšić, laburist koji boravi u Ukrajini, u Kijevu, kao jedan od promatrača OESS-a.– Bit će to plebiscit, svuda su redovi, svi kažu: Jedina Ukrajina, žele reći da je njihov jedini izbor Ukrajina – kaže Vukšić.

Otimali glasačke listiće

Na izborima je pravo glasa imalo 35,3 milijuna birača, no izbora nema u dvije regije, u Donjecku i Lugansku, gdje su naoružani separatisti zauzeli državne zgrade i gdje vlasti – osim njihove – praktično nema. U te dvije regije, koje zajedno zovu Donbas, živi 4 milijuna birača, nešto više od 11 posto od ukupnog broja birača u Ukrajini. BBC-ev reporter javio je iz Donjecka, da su separatisti spriječili izbore, negdje su napali biračka mjesta, oteli glasačke listiće, neka su birališta ranije zauzeli. Uglavnom, birači u Donjecku nisu imali priliku glasovati, a na ulici se mogu sresti oni koji su zbog toga nezadovoljni i oni koji kažu: Mi smo Rusija.

Mediji javljaju i da državna izborna komisija  nije imalo prilike slati izborni materijal u Donbas. Navodi se da ipak postoji mogućnost glasanja internetom.Uprkos  tome što su separatisti onemogućili glasanje, izbori će biti priznati. Tajkun Petro Porošenko, 48-godišnji vlasnik konditorske industrije, kojega zato zovu i kraljem čokolade vlasnik je i TV postaje Kanal 5, koji je podržavao proteste na Majdanu, imao je veliku podršku. Koliko točno podrške ima? Ankete su mu davale od 35 do 45 posto, a bivšoj premijerki Juliji Timošenko 7 do 9 posto glasova.

Ubijen talijanski novinar

Izborni dan u znaku je smrti talijanskog fotoreportera Andree Rocchellija i prevodioca Andreja Mironova u Slavjansku. Policija navodi da je riječ o nesretnom slučaju. OESS je angažirao hiljade promatrača, no povučeni su oni koji su trebali promatrati izbore u Donbasu. Separatisti su se okupili ispred kuće oligarha i magnata Rinata Ahmetova u Donjecku, koji je nedavno odlučio podržati vlasti u Kijevu, a separatiste je optužio da prijete genocidom. Ukrajinske vlasti doživjele su kao provokaciju to što je upravo na dan izbora na okupirani Krim, gdje naravno nema izbora, doputovao ruski premijer Medvedev. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku