hamburger-icon

Kliker.info

Po uzoru na stranku njemačkih socijaldemokrata : Stranka progresa i demokratije će biti ime stranke u koju će ući Komšićev DF i Hadžikadićeva Platforma

Po uzoru na stranku njemačkih socijaldemokrata : Stranka progresa i demokratije će biti ime stranke u koju će ući Komšićev DF i Hadžikadićeva Platforma

30 Aprila
11:59 2021

Pregovori s ciljem okupljanja novog bloka probosanskih stranaka u koji bi trebali ući Demokratska fronta (DF) Željka Komšića, Platforma za progres (PZP) Mirsada Hadžikadića, te Socijaldemokrati (SD), Građanski savez (GS) i Pokret socijalne pravde i demokratije (SPD) trebali bi biti nastavljeni 5. maja, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Prvi zvanični sastanak na kojem se razgovaralo o novom političkom projektu održan je u DF-u, drugi Tuzli prošlog ponedjeljak, i to u organizaciji SD-a, a razgovori bi trebali biti nastavljeni 5. maja. Njihov domaćin će biti Mirsad Hadžikadić, čelnik Platforme.

U pregovorima uz Komšića i Hadžikadića učestvuju Miro Lazović, Enver Bijedić, Muhamed Fazlagić Fazla. Inače, predsjedavajući Predsjedništva SPD-a prof. dr. Ivo Komšić bio je odsutan zbog bolesti, no očekuje se i njegov skori angažman.

Sudeći prema dosadašnjem toku razgovor, ujedinjenje stranaka koje predstavljaju pregovarači je sasvim izvjesno.

Prema potvrdama iz više izvora, ujedinjena stranka trebala bi okupiti sve spomenute snage pod imenom SPD, po uzoru na stranku njemačkih socijaldemokrata, što je skraćenica za Stranka progresa i demokratije, kako će biti njezin zvanični naziv!

Iako je bio među osnivačima Pokreta socijalne pravde i demokratije iz 2019. godine, koji se može smatrati začetkom ideje okrupnjavanja na ovom dijelu političke scene, kako nam je potvrđeno iz kruga učesnika razgovora, Zlatko Lagumdžija, bivši predsjednik SDP-a, neće biti dio ove političke priče.

Kada su u pitanju izbori 2022. godine na kojima će novi politički projekt snažno nastupiti, saznajemo i da za sad nije bilo govora o Mirsadu Hadžikadiću kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH.

F.Vele (Radio Sarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku