hamburger-icon

Kliker.info

Po plate i penzije u Ameriku : Tegeltija potpisao ugovor o zaduženju RS-a za 300 miliona dolara

Po plate i penzije u Ameriku : Tegeltija potpisao ugovor o zaduženju RS-a za 300 miliona dolara

21 Oktobra
16:27 2015

Tageltija1Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija potvrdio je danas da je potpisao ugovor o zaduženju RS-a za 300 miliona dolara, a da je kreditor američki Investicioni fond “Global Bancorp Commodities & Investment“.

Odgovarajući na pitanje poslanika Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragana Čavića tokom sjednice parlamenta RS-a o tome kako je moguće da Vlada bez odobrenja Narodne skupštine uvede RS u ovo zaduženje i da je time počinjeno krivično djelo, Tegeltija je rekao da će ta vladina odluka “biti pokrivena“ skupštinskom odlukom o zaduženju RS-a za ovu i 2016. godinu.

-Vlada RS-a više od godinu dana traži alternativni način finansiranja na međunarodnim finansijskim tržištima, nakon neuspjelih razgovora prvenstveno s MMF-om – rekao je resorni entitetski ministar.

Naveo je da se povlačenje sredstava tog kredita neće kretati mimo odluka o zaduženjima.

Čavić je ponovio tvrdnju da je Vladina odluka neustavna i nezakonita te da postoji sumnja da je u ovom slučaju počinjeno krivično djelo.

-Razumijem vašu zabrinutost, ali Vlada RS-a neće kršiti odluku Narodne skupštine o kreditnom zaduženju – tvrdi Tegeltija.

Čavić je odgovorio da nije zabrinut, već treba da se zabrine Tegeltija.

-Ni po zakonu ni po Ustavu Vlada RS-a ne može tražiti naknadno pokriće za tu odluku od Narodne skupštine RS-a, jer to propisuje nekoliko zakona i Ustav – upozorio je Tegeltiju ukazujući mu da nije mogao da potpiše ugovor o zaduženju RS-a bez saglasnosti Skupštine.

-To predstavlja ozbiljnu sumnju da je počinjeno krivično djelo – ustvrdio je Čavić navodeći da će posljedice nastati po građane koji će vraćati ovaj kredit.

U “Službenom glasniku RS“ je nedavno objavljena odluka Vlade po kojoj se RS zadužuje za čak 300 miliona dolara, odnosno oko 514 miliona KM, a kreditor je američki Investicioni fond “Global Bancorp Commodities & Investment“.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku