hamburger-icon

Kliker.info

Pljuska na kraju : Kongres poništio Trumpov veto na Zakon o odbrani

Pljuska na kraju : Kongres poništio Trumpov veto na Zakon o odbrani

02 Januara
03:04 2021

Američki Kongres je na zasjedanju koje je održano prvog dana Nove godine, što nije uobičajeno za praznični dan, poništio veto koji je Donald Trump stavio na veliki zakonski paket o nacionalnoj odbrani “težak” 740 milijardi dolara.

Na rijetkom novogodišnjem zasjedanju Senat je sa 81 glasom za i 13 protiv postigao dvotrećinsku većinu potrebnu da se poništi Trumpov veto Zakona o odobrenju nacionalne odbrane.

Demokrate i republikanci udružili su se kako bi podržali odbrambeni zakon u iznosu od 740 milijardi dolara, koji će narednih godina biti vodilja strateškim odlukama vojske SAD-a.

Zastupnički dom američkog Kongresa je na zasjedanju održanom 28. decembra također glasao za poništavanje veta.

Prvo odbijanje Trumpovog veta

Tokom četverogodišnjeg boravka u Bijeloj kući, Donald Trump je devet puta upotrijebio veto protiv zakona donesenih u oba doma, no ovo je prvi put da je Kongres odbio Trumpov veto.

Članovi Kongresa iz republikanske stranke obično su stajali uz Trumpa za vrijeme njegove burne četiri godine u Bijeloj kući.

Pljuska Trumpu uslijedila je u trenutku kada sve više izabranih zastupnika iz njegove stranke priznaje njegov poraz na predsjedničkim izborima 3. novembra, što on sam još uvijek ne želi priznati prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Poziv McConnella

Čelnik republikanskih senatora Mitch McConnell pozvao je svoje kolege da glasaju za budžet za odbranu za 2021. godinu.

Reklama
 

“Ovo je istovremeno garancija da ćemo ostati u utrci s našim glavnim konkurentima poput Rusije i Kine,” rekao je McConnell u petak otvarajući raspravu.

“Ovo nam je i prilika da podsjetimo američke vojnike i njihove porodice da imaju našu podršku”, dodao je utjecajni republikanski senator.

Dokument je rezultat dugih pregovora i njime se posebno predviđa povećanje plaće zaposlenih u odbrani za tri posto.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku