hamburger-icon

Kliker.info

Pljačka teška 150 miliona eura : Dodikovo pustošenje „Komgrapove“ imperije

Pljačka teška 150 miliona eura : Dodikovo pustošenje „Komgrapove“ imperije

14 Februara
08:36 2010

U sjenci organizovanja referenduma u Republici Srpskoj odvija se jedna od najvećih Dodikovih pljački, teška preko 100 miliona eura. Slobodna Bosna došla je u posjed dokumenata koji govore da su u skandaloznu aferu, čiji je glavni akter Dodik, uključeni visokopozicionirani političari, tajkuni te sadašnji i bivši policijski i bezbjednosni vrh Republike Srpske i Srbije. Daleko od očiju javnosti, najveća građevinska firma na prostoru bivše Jugoslavije Komgrap, koja se sa 14 hiljada zaposlenih izvodila najveće i najsloženije građevinske poduhvate u zemlji i inostranstvu, postala je Dodikovo vlasništvo.Naime, Milorad Dodik je preko Integrala Inžinjeringa iz Laktaša, čiji je vlasnik njegov lični građevinski mešetar Slobodan Stanković, kupio nekadašnjeg građevinskog beogradskog giganta „Komgrap". Da je Dodik pravi vlasnik ove firme do koje je došao za simboličnih 4,3 miliona eura i da je za samo dvije godine svjesno doveo na rub propasti, strogo je čuvana tajna kako u Srbiji tako i u Bosni i Hercegovini. No, krenimo redom.

UZ KOŠTUNICIN BLAGOSLOV

Komgrap je na tenderu privatizovan 23. jula 2007. godine. Kompanija "Integral inženjering" kupila je 50,30 posto ove firme za 4,3 miliona eura. Preostali dio, 49,70 posto, ostao je u rukama 2.600 malih dioničara. Prilikom kupoprodaje dijela "Komgrapa", "Integral" se ugovorom obavezao da će, za 16 mjeseci u preduzeće investirati 4,3 miliona eura. Stanković je tada radnicima obećao da će Komgrap nakon njegovog preuzimanja postati najjača građevinska firma na Balkanu."Uvjeravao nas je da će pokrenuti proizvodnju, zaposliti još 2.000 radnika, da će najniža plata biti 1.000 eura, obećao nove mašine, obnavljanje voznog parka", kaže za naš list Tomislav Kostić, predsjednik sindikata Nezavisnost.Međutim, umjesto ekspanzije na tržištu, firma je potpuno potonula na dno. U sastavu "Komgrapa" bilo je 11 preduzeća. Međutim, sva su ugašena, svi pogoni zatvoreni, mašine su prodate kao staro gvožđe. Svi poslovi su obustavljeni, a gradilišta su zatvorena. Kada je Komgrap privatizovan, imao je 1.760 zaposlenih, a sada samo oko 700 koje svim silama pokušavaju da rastjeraju novi vlasnici. Zaposleni nisu primili platu više od godinu dana, radni staž im nije uplaćivan otkako je firma prodata, a od početka ove godine nemaju ni zdravstveno osiguranje.

Prema mišljenju upućenih, ova firma ima ogromnu imovinu. Bruto vrijednost kapitala ovog nekadašnjeg građevinskog giganta iznosi 140,7 miliona eura. Komgrap ima zgrade i imovinu na najatraktivnijim lokacijama u Beogradu. Primjera radi, poslovnu zgradu na Terazijama, u srcu Beograda, površine 4.243 kvadrata, zatim petospratnicu u Kosovskoj ulici kod Skupštine Srbije od 1.260 kvadrata, zgradu od 1.596 kvadrata na Sjevernom bulevaru. Samo u Železniku, u prvoj zoni, Komgrap raspolaže zemljištem od 22 hektara, zatim 14 hiljada kvadrata poslovnog prostora u Kijevu, 20 hiljada kvadrata u Makišu, deset hiljada kvadrata u Obrenovcu, hotel u Soko Banji…Svega nabrojanog većinski vlasnik je Milorad Dodik, koji je prevarom i raznim mahinacijama uspio da u međuvremenu poveća svoj vlasnički ulog na 63,6 posto. "Privatizacija je urađena tako da je preduzeće uzeto u bescenje, a sve u nameri da se ugasi, imovina rasproda, a kapital prebaci kupcu, firmi ‘Integral’ iz Banjaluke, čiji je navodno vlasnik Slobodan Stanković. Uvidom u poslovne knjige došli smo do podatka da je preduzeće imalo male gubitke koji su se mogli pokriti prodajom samo jednog dela imovine, bez privatizacije. Međutim, novi vlasnik imao je veliku podršku aktuelne političke vlasti", kaže za naš list sindikalista Kostić. On za naš list tvrdi da je država, da bi izašla u susret kupcu, prije privatizacije otpisala dugovanja Komgrapa koja su iznosila oko 20 miliona eura, te objašnjava kojim mahinacijama je Stanković, odnosno Dodik, došao do veleljepne petospratnice u Kosovskoj ulicu u centru Beograda.

"Komgrap je dobio posao da izvede radove na 40 hiljada kvadrata na Univerzitetskom naselju građenom za Univerzijadu koja je održana prošle godine u Beogradu. Radove smo korektno izveli, međutim došao je izvještaj da je na tom poslu Komgrap napravio gubitak od 3,5 miliona eura. Da bi pokrio dugovanja, Stanković je posudio Komgrapu taj novac, a zauzvrat prisvojio petospratnicu u Kosovskoj ulici. Taj najelitniji objekat firme Komgrap Stanković je odmah uknjižio na kćerkino ime". Kostić za naš list tvrdi da radnici prolaze kroz egsitencijalni pakao i nemoćno gledaju kako im firma iz dana u dan nestaje. U međuvremenu svim nadležnim organima ukazuju na rasprodaju i krčmljenje preduzeća, mnoge kriminalne radnje, kršenje zakona, nepoštivanje kupoprodajnog ugovora, neplaćanje radnika i neuplaćivanje doprinosa, na hipoteke, sve veće dugove i bahatost rukovodstva. Nekoliko puta su organizovali štrajk. Posljednji put je bio ispred Agencije za privatizaciju kada ih je primio direktor Agencije Vladislav Cvetković i tom prilikom otkrio im dobro čuvanu tajnu.

STANKOVIĆ JE PARAVAN ZA DODIKOV KRIMINAL

"Posle našeg protesta, primili su nas Vladislav Cvetković i njegovi saradnici. Direktor Agencije je tražio da iznesemo naše probleme, da kažemo šta nas muči. Naš advokat Slavko Jelovac i ja izneli smo primedbe na račun većinskog vlasnika Integrala iz Laktaša, odnosno gazde Slobodana Stankovića, i menadžmenta. Vladislav Cvetković se začudio. Rekao je, pred svima, da je, po njegovim saznanjima, većinski vlasnik, odnosno gazda Komgrapa Milorad Dodik, a ne Integral Slobodana Stankovića, i da on u papirima ima Dodikovo, a ne Stankovićevo ime. Nas devet, koliko nas je bilo tamo, ostali smo bez reči. Ne znam kako sam, od šoka, izašao iz Agencije. Čovek se valjda sažalio i otvorio nam oči", kaže za naš list predsjednik sindikata Nezavisnost u "Komgrapu" Tomislav Kostić. Naši sagovornici tvrde da prijetnje, ucjene i manipulacije igraju važnu ulogu u velikoj pljački Komgrapa. Tim policijskim metodama koristi se Darko Matijašević, bivši ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, kojeg je Dodik za predsjednika Upravnog odbora Komgrapa postavio u junu prošle godine. Gotovo u isto vrijeme za potpredsjednika Upravnog odbora postavljen je Rade Bulatović, bivši šef srbijanske tajne službe (BIA). Matijašević i Bulatović i danas vladaju jakim bezbjednosnim strukturama u Srbiji i Republici Srpskoj. Matijašević i Dodik su dugogodišnji prijatelji i prema dobro upućenim izvorima Dodik je Matijaševiću potpuno povjerio organizovanje lične premijerove tajne policije koja se sastoji uglavnom od provjerenih kadrova KOS-a. Rade Bulatović bio je najjači stub vladavine Vojislava Koštunice.

 

Složna braća

Iz njegovog kabineta fabrikovane su brojne afere koje se trebale da posluže slabljenju Koštunicinih političkih rivala. Smatra se da je Bulatovićeva služba godinama obezbjeđivala Radovana Karadžića u Beogradu. Stanko Subotić Cane nedavno je optužio Bulatovića da je sa još nekoliko političara stoji iza organizovanja ubistva premijera Zorana Đinđića. Dodik nije mogao da kupi Komgrap bez političke podrške tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice, s kojim je u to vrijeme, kako je poznato, bio u jako dobrim odnosima. Kako je pljačka Komgrapa nastavljen i nakon što je Koštunica otišao s vlasti, Dodik je političku podršku zatražio od aktuelnog predsjednika Srbije Borisa Tadića, s kojim je u međuvremenu postao kućni prijatelj. Podsjetimo, Dodik je pod pokriviteljstvom svojih beogradskih političkih pokrovitelja kupio i vilu na Dedinju po neuporedivo nižoj cijeni od tržišne, ali i prostrano lovište pored Beograda.

No, vratimo se problemima zaposlenim u Komgrapu koji su izloženi nevjerovatnoj torturi aktuelnog rukovodstva.Naime, menadžment Komgrapa, otkako je njegov većinski vlasnik postao Milorad Dodik, primjenjuje tipično policijske metode na sve one koje se pobune protiv menadžmenta. Pritisci, prijetnje, ucjene i raspoređivanje zaposlenih na tri različita pogona u toku jednog dana svakodnevne su metode koje trpe radnici buntovnici. Sukob na relaciji manjinski dioničari – većinski vlasnik kulminirao je prošle godine, kada je Upravni odbor manjinskih dioničara Komgrapa od Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda zatražio raskid ugovora sa Integralom o kupoprodaji preduzeća. Razlog je, kako kažu, to što većinski vlasnik nije ispunio investicioni program od 4,3 miliona eura, predviđen kupoprodajnim ugovorom. U tom ugovoru piše da je kupac Komgrapa obavezan da, u roku od 16 mjeseci, Akcijskom fondu i Agenciji za privatizaciju dostavi izveštaj o ulaganju, koji će pripremiti ugledna revizorska firma. Manjinski vlasnici tvrde da je Agencija za privatizaciju "bez ikakvog dokaza izdala papir" da je većinski vlasnik ostvario investiciono ulaganje od 4,3 miliona eura i ispunio obavezu iz kupoprodajnog ugovora. Na osnovu toga je došlo i do promjene strukture kapitala holdinga, pa je većinski vlasnik svoj udio u "Komgrapu" povećao za dodatnih 13 posto, a na štetu akcionara.

 

MATIJAŠEVIĆ I BULATOVIĆ – DODIKOVI POLICAJCI ZA SPECIJALNE ZADATKE

Mali dioničari nisu uspjeli da sve to dokažu i da se izbore za poništenje ugovora o privatizaciji. S druge strane, predsednik Upravnog odbora Komgrapa Darko Matijašević tvrdi da je privatizacija Komgrapa jedna od najuspješnijih u Srbiji. Zaposleni u Komgrapu, međutim, tvrde da ova firma postoji samo na papiru. Gigant koji je izvodio građevinske radove u više od trideset zemalja svijeta, izgradio najreprezentativnije objekte u Beogradu, kompletan Kopaonik, brojne hotele u Crnoj Gori i Hrvatskoj, sada nema ni jedno gradilište. Dugovi se gomilaju, a imovina razvlači. Pri tom niko ne zna koliko je Holding ukupno dužan. Manjinski vlasnici Komgrapa se međutim ne predaju. Specijalnom tužilaštvu Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu podnijeli su krivičnu prijavu protiv devet osoba zbog zloupotrebe službenog položaja, zloupotrebe ovlašćenja u privredi, davanja neistinitih podataka u procesu privatizacije, falsifikovanja službenih isprava. Krivičnom prijavom, između ostalih, obuhvaćeni su Slobodan Stanković, kupac Komgrapa, Darko Matijašević, predsjednik UO Holdinga i Draško Pašić, direktor Komgrapa. U krivičnoj prijavi se navodi da je kupovina Komgrapa izvršena samo sa ciljem uzimanja poslovnog prostora, na najatraktivnijim lokacijama u Beogradu, koji ima ogromnu površinu i ogromnu vrijednost, a kupac je to platio svega 4.353.390 eura, uz obavezu investicionog ulaganja od 4.318.000 eura. Procjena tržištne vrednosti"Komgrapa, pri tom je, oko 120 miliona eura.

Nakon krivične prijave Specijalnom tužilaštvu, zaposleni su se obratili i Odjeljenju za finansijske istrage MUP-a Srbije. Međutim ni oni nisu poduzeli bilo kakvu istragu. U septembru prošle godine obratili su se ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću, u novembru ministru MUP-a Ivici Dačiću i tražili od njega da pripadnici MUP-a uđu u Komgrap i istraže poslovanje. Pismo su uputili i premijeru vlade Srbije Mirku Cvetkoviću i na kraju su pomoć zatražili od predsjednika Srbije Borisa Tadića. Međutim, niko od nadležnih nije poduzeo bilo kakav korak kako bi ispitao mahinacije u ovoj firmi. Međutim, oni od svog osnovnog zahtjeva da se raskine "brak iz interesa" sa "Integralom" ne odustaju. Slijedeće nedelje namjeravaju da poduzmu radikalnije korake i blokiraju centralu Komgrapa na Terazijama. Zaštitu će, kako tvrde, slijedeće nedjelje zatražiti i od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka. Naime, kako su nadležni organi u Srbiji nijemi, a vlasnik firme je iz Bosne i Hercegovine, tražiće da nadležni organi BiH ispitaju njegovo poslovanje i nelegalno stečen novac kojim je kupljen Komgrap.Stanković je početkom ove nedjelje boravio u Beogradu gdje je plasirao vijest da je dio vlasništva u Komgrapu prodao poslovnom partneru. Žalio se da ima velikih problema otkako je odlučio da kupi Komgrap. Navodno mu je prije kupovine prijetio Ljubiša Buha Čume, šef surčinskog klana, koji je vlasnik jednog dijela Komgrapa, tačnije Komgrap Dinare, a sada kaže ne može da živi od malih dioničara. Međutim, upućeni ne vjeruju da će Milorad Dodik i njegova policijska klika tako lako odustati od krupnog zalogaja vrijednog više od stotinu miliona eura.

Dva oka u glavi
ZA TRI GODINE DODIKOVE VLADAVINE STANKOVIĆ JE DOBIO POSLOVE VRIJEDNE 300 MILIONA EURA!!!

 

Privrednik godine

Dodikova imovina, prema računici istražnih organa BiH, prošle godine iznosila je oko 200 miliona eura. Međutim uzme li se u obzir enormno velika imovina u Srbiji kao i navodne Stankovićeve firme koje su, kako stvari stoje, Dodikovo vlasništvo, dolazi se do zapanjujuće visokog iznosa. Prema istraživanju „Slobodne Bosne" Stanković ima šesnaest firmi, većinu njih je stekao ili kupio u posljednje tri godine otkako je njegov ortak Dodik preuzeo svu vlast u Republici Srpskoj.Tako mu je aktuelni premijer omogućio da prije dvije godine kupi Hidrogradnju na Palama, zatim Jedinstvo iz Gradiške, tri firme u Doboju: Rudnik krečnjaka, Tvornicu kreča i Terminale, zatim Institut za građevinarstvo u Banjoj Luci i Ekonomski institut u Banjoj Luci. Stanković je vlasnik i Banje Laktaši u Laktašima, firme Vektor Integra u Sarajevu, Fer-oilla u Brčkom, firme za remont pruga DOOEL u Skopju i ZGOP u Novom Sadu. Preko ovih firmi Integral ostvaruje milionske profite.

Od 2006. godine, odnosno otkako je Dodik dobio mandat, "Integral" je u BiH pravio zgrade, ceste, mostove i druge objekate u vrijednosti od više od 300 miliona eura. Sve poslove firma Integral je dobila po dobro uigranom scenariju. Recept po kojem su mu dodjeljivani poslovi sastojao se u tome da bi Integral pojavio sa najnižom ponudom, a kasnije bi aneksima na ugovore vrijednost uvećavana, čak i šesterostruko, kao u slučaju izgradnje administrativnog sjedišta vlade RS-a u Banjoj Luci.Vlada RS-a je podsjetimo preuzela i otplatu Integralovog kredita od 50 miliona KM koji je podigao kod NLB Razvojne banke kada je počeo graditi tu zgradu. Kompanija Integral po istom principu dobila je posao na izgradnji zgrade RTRS-a u Banjoj Luci, zatim autoputa Banja Luka – Gradiška, zgrade SIPA čija izgradnja košta 18, 6 miliona KM. Svi poslovi su namješteni kako bi profitirala Stankovićeva, odnosno Dodikova, kompanija "Integral".Stankovićeva poslovna zgrada u Banja Luci nalazi se odmah pored zgrade Vlade RS-a i obezbjeđuje je Dodikovo obezbjeđenje. Inače, kako saznajemo, Stankovićeve firme su stjecište i utočište vojnih obavještajaca i policajaca, paralelnih bezbjednosnih centara, čiji je nezvanični šef Darko Matijašević, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, koji trenutno upravlja beogradskim Komgrapom.Pored navedenih firmi u sastavu kompanije "Integral", čiji je većinski vlasnik Dodik, koji sa pozicije premijera namješta sam sebi poslove, Dodik gazduje i firmom Igokea, Radio Čelincem, voćnjakom u Podgracima, kompanijom Zekstra, poljoprivrednom zadrugom u Laktašima, Termalnom banjom u Laktašima, kompanijom Farmland iz Nove Topole, Fabrikom duhana u Banjoj Luci…

Dodikov povjerenik mafijašević
DARKO MATIJAŠEVIĆ UHAPSIO BEOGRADSKOG NOVINARA KOJI JE ISTRAŽIVAO KRIMINAL U „KOMGRAPU"!?

Beogradski novinari doslovno se ustručavaju pisati o aferi „Komgrap" zbog straha od čelnih ljudi ove upropaštene građevinske firme. Karakterističnu ilustraciju, kojim se metodama služe čelnici „Komgrapa", predstavlja slučaj novinara lista Svedok Sredoja Simića, koji je pokušao da otkrije detalje nelegalne privatizacije Komgrapa kao i da sazna ko iza nje stoji. Simić je zatražio intervju od Darka Matijaševića, međutim kada se pojavio u centrali ove firme na Terazijama, Matijašević ga je uhapsio i maltretirao. Naime, nakon što je odgovorio na nekoliko uvodnih pitanja, Matijašević je kolegi Simiću predložio da povedu opušteni neformalan razgovor uz čašicu. Simić, koji ne konzumira alkohol, pio je isključivo vodu, međutim Matijašević je tokom dvosatnog razgovora popio desetak  viskija.

Za to vrijeme ubjeđivao je Simića da ne treba da se bavi Komgrapom i da od privatizacije te firme ima mnogo zanimljivijih tema. Takođe mu je kazao da su ga njegovi ljudi opservirali, pratili i prisluškivali i skupili dosta informacija o njemu. Između ostalog, da je informacije i instrukcije o Komgrapu dobijao iz Banje Luke. Zatim je Matijašević ustao u potpuno pijanom stanju udarao glavom o umjetničku sliku rad slikarke Olje Ivanjicki. Pošto je potpuno uništio sliku, nastavio da glavom udara u zid sve dok mu krv nije potekla niz čelo. Simić je pokušao da ga umiri, međutim Matijašević je rekao svom obezbjeđenju da Simića zatvore u njegov kabinet. Simić koji je na intervju došao u jedan sat popodne bio je zatočen u zgradi Komgrapa do devet sati uveče. Tek pošto je otvorio prozor kabineta i kazao da će zvati policiju u pomoć, Simiću je tada već relativno otriježnjeni Matijašević dopustio da izađe iz zgrade.  (Istraživački tim Slobodne Bosne)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku