hamburger-icon

Kliker.info

Plinski rat : Gazprom nudi samostalno financiranje Južnog toka

Plinski rat : Gazprom nudi samostalno financiranje Južnog toka

13 Juna
08:38 2014
gazprom33Ruski plinski gigant Gazprom predložio je da samostalno financira izgradnju plinovoda Južni tok. Odluka tvrtke je odgovor na zaoštravanje odnosa između Rusije i Europske unije. Europska komisija je, između ostalog, tražila od Bugarske da obustavi sve radove na projektu.Međutim, Gazprom neće istovremeno moći iznijeti financiranje dva megaprojekta poput Južnog toka i Snage Sibira, kojim ruski plin treba uskoro, prema nedavno potpisanim ugovorima, krenuti prema Kini.

Gazprom je spreman ostati bez vanjskih partnera u financiranju izgradnje Južnog toka, izjavio je novinarima u Moskvi zamjenik predsjednika Upravnog odbora tvrtke Aleksandar Medvedev. Prema njegovoj izjavi, ruski div ovaj je mehanizam rada već koristio prilikom izgradnje Sjevernog toka po dnu Baltičkog mora. Ukupan proračun projekta se procjenjuje na 16 milijardi eura, od čega 10 milijardi odlazi na morsku dionicu. Gazprom će izgraditi dva ogranka podvodne dionice Južnog toka i povezati ih s Transbalkanskim plinovodom, kojim se ruski plin trenutno transportira u Rumunjsku, Bugarsku, Tursku, Grčku i Makedoniju.

To će omogućiti da se količina plina koja prelazi preko Ukrajine smanji za oko 20 milijardi kubičnih metara godišnje“, objašnjava predsjednik tvrtke za konzalting East European Gas Analysis Mihail Korčemkin. Na taj način će, prema riječima vodećeg stručnjaka tvrtke Finam Menadžment Dmitrija Baranova, „Južni tok omogućiti diverzifikaciju isporuka ruskog prirodnog plina u Europu i smanjiti ovisnost distributera i kupaca o tranzitnim zemljama, među kojima je i Ukrajina“.

Predstavnici vlade Bugarske i Srbije gotovo su istovremeno izjavili o obustavljanju radova na izgradnji plinovoda Južni tok iz Rusije. Prema podacima Ruskog vjesnika, napetost oko projekta usmjerena je na to da se kompaniju Gazprom prisili da u cijev pusti tuđi plin.Međutim, stručnjaci smatraju da će samostalno financiranje projekta Gazpromu nametnuti vrlo ozbiljna ograničenja, posebno u kontekstu potpisanih sporazuma o isporukama plina Kini. Ruska tvrtka će, naime, u najskorije vrijeme morati ozbiljno investirati u izgradnju novog plinovoda Snaga Sibira. Do sada s Kinom nije postignut dogovor o avansnom plaćanju, prema kojem bi izgradnju financirala Kina, dok se početni troškovi procjenjuju na 25 milijardi dolara.(Kliker.info-RV)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Starly
    Starly 25 Avgusta, 04:42

    That's really thiinkng of the highest order

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku