hamburger-icon

Kliker.info

Plenković u Mostaru: Odlučan sam da pomognem BiH

Plenković u Mostaru: Odlučan sam da pomognem BiH

29 Oktobra
16:26 2016

andrejmo4Hrvatski premijer Andrej Plenković drugog dana prve službene posjete Bosni i Hercegovini danas se u Mostaru susreo sa sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u BiH sa kojima je razgovarao o očuvanju konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH i njegovoj punoj ravnopravnosti.

Delegaciju HNS-a predvodio je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, koji je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

– Razgovarali smo o svim temama koje danas opterećuju naše odnose ka evropskom putu. Ja sam nastojao upoznati vrlo precizno gospodina Plenkovića da je politika koju vodimo u ime hrvatskog naroda, i kroz HNS i kroz stranku HDZ BiH, isključivo euroatlantski put i da oko toga nema bilo kakvih dvojbi, odnosno da smo predvodnici apsolutno toga puta. S te sam strane želio posebno zahvaliti Plenkoviću, jer da nije bilo njega i naših drugih zastupnika u Evropskom parlamentu, siguran sam da mi ne bi ni izbliza uspjeli sa predajom naše aplikacije 15. februara ove godine. Kao što znate, mi ćemo u decembru dobiti upitnik i očekujemo do kraja iduće godine da imamo kandidatski status – kazao je Čović, piše Anadolija.

On je ovom prilikom kazao kako je hrvatskog premijera obavijestio o tome kako će u funkciji puta ka Evropskoj uniji BiH do kraja prvog mjeseca naredne godine morati riješiti pitanje provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sjedić-Finci.

Zajednička sjednica

– To je jedno od vitalnih pitanja, to je promjena Izbornog zakona i zakonodavstva da bi se mogao nastaviti taj put – naglasio je Čović.

Dodao je kako se hrvatskom premijeru zahvalio i na tome što je tokom jučerašnjeg sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH uspio dogovoriti zajedničku sjednicu vlada dvije zemlje.

– Naše opredjeljenje jeste jedinstvena BiH, moderno organizirana za potrebe našeg euroarlantskog puta – poručio je Čović.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je kako je zadovoljan posjetom BiH, te da je ovim želio da nova Vlada RH uputi jasnu političku poruku cijeloj BiH i političkim partnerima u BiH, a posebno Hrvatima u BiH, da će aktivizam Hrvatske na vanjsko-političkom planu, zatim na projektnoj saradnji i na evropskom putu i privrednoj saradnji biti manifestiran konkretnim akrtivnostima u godinama koje su pred nama.

– Moj dojam je da su svi naši razgovori jučer, i sa gospodinom Zvizdićem i sa članovima Predsjedništva BiH i sa kolegijem Parlamentarne skupštine BiH, sa crkvenim velikodostojnicima bili izuzetno pozitivni i izuzetno konstruktivni – kazao je Plenković.

Jučerašnja posjeta Kiseljaku, kako je naglasio, specifična je poruka Hrvatima srednje Bosne, te je shvatio da je on prvi predsjednik Vlade Hrvatske koji je posjetio Kiseljak.

– Razgovori koje smo imali sinoć i jutros, ne samo sa predstavnicima HNS-a u Mostaru, govore o tome da želimo steći jednu cjelovitu sliku i kanalizirati naš angažman kroz resorna ministarstva i kroz Ured za Hrvate izvan Hrvatske – kazao je Plenković.

Podsjetio je da je veliki dio sredstava od 2012. do 2016. godine putem tog Ureda plasiran kroz različite projekte u BiH i naglasio da će tako će biti i dalje.

– Spremni smo održati, čim se steknu preduvjeti, a to znači kvalitetan sadržaj svih resornih ministarstva, zajedničku sjednicu sa Vijećem ministara. Posljednja takva sjednica između Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH bila je 2010. godine u Splitu, a ove godine održat će se u BiH – kazao je Plenković.

Mjesto i vrijeme, kako je poručio, odredit će predsjednik Vjeća ministara BiH Denis Zvizdić. To će, prema Plenkoviću, biti poticaj za unapređenje trenutne suradnje. Na putu BiH ka EU, poručio je, Hrvatska će pomoći koliko god bude mogla, jer je stabilnost BiH za Hrvatsku iznimno značajna.

Kohezija zemlje

– Kroz boravak u BiH identificirali smo sve aspekte položaja Hrvata u BiH i odlučan sam kao predsjednik Vlade Hrvatske pomoći na najkonstruktivniji način i koheziju zemlje i njen evropski put i garant ravnopravnosti Hrvata u BiH  – poručio je Plenković iz Mostara.

Osim sa delegacijom HNS-a, premijer Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je jutros i sa rektoricom Univerziteta u Mostaru Ljerkom Ostojić i članovima Rektorata, gdje je naglašeno da je ovaj univerzitet ključan za održanje hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Stoga se govorilo o vidovima buduće saradnje jedine visokoškolske ustanove u BiH koja nastavu izvodi na hrvatskom jeziku i Republike Hrvatske.

Premijer Plenković se također sastao i sa direktorom Univerzitetske kliničke bolnice Mostar Antom Kvesićem, a tokom dana će posjetiti Dom za siromašne studente Franjevačkog samostana, te obići gradilište Hrvatskog narodnog pozorišta u Mostaru.

Plenković, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, nakon posjete Sarajevu i Kiseljaku, sinoć je stigao u Mostar gdje se susreo s mostarsko-duvanjskim biskupom mons. Ratkom Perićem.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Donte
    Donte 15 Decembra, 15:47

    Thanks for the great info dog I owe you bityigg.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku