hamburger-icon

Kliker.info

Plenković otvorio Sajam u Mostaru : Evropski put je okvir koji jamči sigurnu, prosperitetnu i funkcionalnu BiH

Plenković otvorio Sajam u Mostaru : Evropski put je okvir koji jamči sigurnu, prosperitetnu i funkcionalnu BiH

04 Aprila
13:26 2017

Jubilarni 20. međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2017, koji slovi za najveću gospodarsku manifestaciju u regiji ove godine okupio je oko 800 izlagača iz 30 zemalja, a Sajam je svečano otvorio Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske, zemlje partnera ovogodišnjeg Sajma, javlja Anadolu Agency (AA).

Dobrodošlicu na ovom značajnom gospodarskom događaju izaslanstvima, izlagačima i posjetiteljima iskazala je direktorica Sajma Dalfina Bošnjak. Pozvavši sve da posjete sajamske sadržaje, ona je kazala kako su organizatori posebno ponosni što je u jubilarnoj 20. godini održavanja Sajma, zemlja partner Republika Hrvatska, kako je kazala, susjedna zemlja BiH i osvjedočeni prijatelj BiH i zagovaratelj puta BiH ka euroatlantskim integracijama.

Kako premijer zemlje partnera Hrvatske, Andrej Plenković koji je i otvrio Mostarski sajam  izrazio je zadovoljstvo što je durgi put kao premijer u “prekrasnom povijesnom gradu, gradu kulture, baštine, UNESCO-a, stjecišta više naroda u BiH i gradu u kojeg rado dolazim”.

“Posebno mi je drago da će i ovaj događaj, koji je jedan od najreferentinijih na jugoistoku Evrope, biti dodatni korak za unapređenje trgovinske razmjene, stvaranja zajedničkih partnerstava u gospodarstvu i povećanja ulaganja.To je cilj ovkavih skupova a on je sa rlo sofisticiranim djelovanjem organizatora postao i prepoznatljiv i ibitan politički skup koji pridonosi kreiranju općeg ozračja suradnje, zajedničkih napora na rastu BDP-a svake od država koje su ovdje prisutne a osobito unprešenju i dinamiziranju evropskoga puta.

Izrazio je zadovoljstvo veličinom i brojem učesnika i izlagača na Sajmu, dodavši:

“To je respektabilno i to se cijeni i uvjeren sam da će svako od njih odnijeti iz Mostara do 8. travnja niz budućih suradnji ugovora i potencijala za rast i razvoj vlastitith kompanija.”

Plenković je podsjetio kako su Hrvatska i BiH važni trgovinski partneri, pri čemu je prošle godine BiH Hrvatskoj bila šesti trgovinski partner, a Hrvatska BiH prvi. Razmjena od 1,8 milijardi eura, kako je dodao, ima odličnu prespektivu daljnjeg dinamiziranja čemu će, kako je dodao, pridonijeti stupanje na snagu protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji će omogućiti daljnju liberalizaciju trgovine i biti pozitivno iskorišten  od gospodarski aktera.

Dodao je da je Hrvatska u proteklim godinama sa milijardu eura nastupila kao ulagač u BiH, što je skoro 20 posto ukupnih inozemnih ulaganja te zemlje, rekavši da je to dokaz koliko je BiH važna Hrvatskoj u nastojanjima da bude unapređenja saradnja u područjima enregetike, prometa, telekomunikacija, graditeljstva, prehrambene, metalne industrije itd.

“Jedan od vrijednih primjera suradnje je i mostarski Aluminij, vodeća izvozna kompanija kojoj želimo još veću kvalitetu i bolje poslovanje o čemu su nas nejni čelnici izvijestili danas. Posebno mi je drago da je jedna od tema Sajma prometna povezanost, evropski prometni koridori su preduvjet pravog supstantivnog, dugoročnog razvoja svih zemalja. Drago mi je da BiH i Hrvatska koje su bespovratno povezane prometno i geografski rade na realizaciji koridora 5 c i drugih pravaca poput Jadransko-jonskoga koridora koji moraju omogućiti da ovaj dio Europe bude čvrsto integriran u transevropske prometne mreće te da sekoriste sredstva iz instrumenta za povezivanje Europe”, rekao je premijer Hrvatske dodavši kako je to korisno i za sve ovim dvjema zemljama susjedne države i Evropu.

BiH je Hrvatskoj prijateljska, susjedna zemlja, u kojoj žive Hrvati kao konstitutivni narod, rekao je Plenković i dodao kako Hrvatska želi tu saradnju unapređivati, riješiti sva otvorena pitanja, insistirati na ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i drugih koji žive u BiH i tome dati svoj obol i u bilateralnoj saradnji i na međunarodnoj razini.

Podsjetio je na pomoć koju je hrvatska pružila BiH, u političko-diplomatskom smislu, prilikom predaje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji.

“Taj formalno-pravni čin, karta koju je odigrala BiH, za mene kao prijatelja i zagovornika BiH znači početak nove i ozbiljnije faze odnosa i postupka i procesa evropske integracije. Tu se očekuje viši stupanj odgovornosti i angažmana i kvalitetnija koordinacija, izuzetan administrativni i politički napor rade tijela BiH sad u vrijeme kad se odgovara na upitnik Europske komisije, a tih pitanja je preko tri tisuće. To će biti pravi test spremnosti i snage BiH kao države da pokaže kakva je situacija sa njenim pravnim sustavom i sektorskim politikama i gospodarstvom i u konačnici i sa ispunjavanjem ključnih političkihj kriterija”, naveo je Plenković.

Obećao je nastavak pomoći koju Hrvatska u tom smislu pruža BiH i izrazio nadu da će i Evropska komisija prepoznati rad i provođenje Reformske agende i uskoro krenuti u fazu pristupnih pregovora sa BiH, u kojoj se već nalaze Crna Gora i Srbija.

“Upravo taj pokušaj da BiH uhvati priključak na tom putu za mene je temeljna zadaća, i sa aspekta Hrvatske ključna i za kvalitetno funkcioniranje zemlje i za njen gospodarski rast, razvoj, stabilnost i odnose među konstitutivnim narodima. To je bit i to je ključ, europski put je okvir koji jamči sigurnu, prosperitetnu i funkcionalnu BiH”, rekao je Plenković proglasivši na kraju obraćanja Mostarski sajam i službeno otvorenim.

Na ceremoniji svečanog otvorenja Mostarskog sajma sudjelovali su visoki izaslanici iz brojnih zemalja svijeta i čelnici zemalja iz okruženja, a među ostalima, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, te zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu.

U sklopu Sajma tradicionalno će se održati podsajamske manifestacije kao što su Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije.

Ono što Mostarski sajam posebno izdvaja od drugih sajmova u regiji su međunarodne konferencije, forumi i radionice. Ove godine, posebno se izdvaja održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 „Jedan pojas – jedan put“, na kojemu će sudjelovati predstavnici 16 zemalja Jugoistočne Europe i Kine, te konferencija „Komunikacijski sustavi“ u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora 5c, a biće održan i okrugli stol o maslinarstvu u Hercegovini.

Međunarodni Sajam gospodarstva – Mostar 2017. održava se do 8. aprila/travnja u slobodnoj zoni Hercegovina.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku