hamburger-icon

Kliker.info

Pjongjang ne odustaje : Poslat ćemo još ‘poklon paketa’ Americi

Pjongjang ne odustaje : Poslat ćemo još ‘poklon paketa’ Americi

05 Septembra
15:41 2017

Sjeverna Koreja  je saopćila u utorak da je nedavnim “samoodbrambenim mjerama” uputila “poklon paket” Sjedinjenim Američkim Državama i najavila da će takvih “poklona” biti još.

Sjevernokorejski ambasador pri Ujedinjenim narodima u Ženevi Han Tae-song rekao je to u obraćanju na Konferenciji o razoružanju, koja je održana pod pokroviteljstvom UN-a, dva dana nakon što je Pjongjang izveo šestu i najobimniju nuklearnu probu, prenosi Reuters.

“Najnovije mjere samoodbrane moje zemlje, Demokratske Narodne Republike Koreje, predstavljaju poklon-paket upućen nikom drugom nego SAD-u”, kazao je Han na skupu u Ženevi.

Sjevernokorejski ambasador je upozorio da će “SAD dobiti još poklon paketa od njegove zemlje, sve dok se Amerikanci oslanjaju na nesmotrene provokacije i jalove pokušaje vršenja pritiska na Demokratsku Narodnu Republiku Koreju”.

Opasne nuklearne namjere

SAD je poručio u ponedjeljak da države koje trguju sa Sjevernom Korejom pomažu njenim “opasnim nuklearnim namjerama” u vrijeme dok Vijeće sigurnosti UN-a smišlja nove stroge sankcije, a izolirani režim planira nove testove raketa.

Južna Koreja je objavila da s Washingtonom razgovara o razmještaju nosača aviona i strateških bombardera na Korejski poluotok, nakon što je Sjeverna Koreja u nedjelju izvela šesti i najrazorniji nuklearni test.

Američka ambasadorica pri UNu u New Yorku Nikki Haley je na sjednici Vijeća sigurnosti rekla kako sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un “moli za rat” te je pozvala tu 15-članu grupu da usvoji najstrožije moguće mjere kako bi ga zaustavili.

“Rat nikad nije nešto što želi SAD. Sad ga ne želimo. No, strpljenje naše države nije neograničeno. Branit ćemo naše saveznike i teritoriju”, poručila je Haley.

“SAD će na svaku državu koja trguje sa Sjevernom Korejom gledati kao na državu koja pomaže bezobzirnim i nuklearnim namjerama te države”, istakla je ona.

Kina i Rusija protiv vojne akcije

Otkrila je kako će SAD ove sedmice Vijeću sigurnosti predstaviti novu rezoluciju o Sjevernoj Koreji, za koju želi da se glasa naredno ponedjeljka, 11. Septembra.

Rusija i Kina, najveći trgovinski partner Pjongjanga, pozivaju na mirno rješenje ove krize.

“Kina neće nikad dopustiti haos i rat na Korejskom poluotoku”, naglasio je Liu Jieyi, kineski ambasador pri UN-u.

Rusija smatra kako je ugrožen mir u regiji.

“Opsežno rješenje nuklearnog i drugih pitanja koje su pogodile Korejski poluotok može biti postignuto jedino kroz političke diplomatske kanale”, smatra ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzia.

Sjeverna Koreja je pod sankcijama te organizacije od 2006. godine, zbog balističkih projektila i nuklearnih programa.

Sjever priprema nove testove

Kina i Rusija misle kako jedini okidač za daljnje sankcije može biti testiranje projektila dugog dometa ili nuklearnog oružja.

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je da ga se uputi o svim vojnim mogućnostima vezanih za Sjevernu Koreju, otkrio je njegov šef za odbranu.

Al Jazeerina reporterka Rosiland Jordan izvijestila je da su Rusija i Kina pozvale Ameriku da razmisli o održavanju vojnih vježbi s Južnom Korejom.

Dužnosnici ističu kako aktivnost Pjongjanga oko područja s kojih lansiraju projektile pokazuje da se pripremaju za još testova.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku