hamburger-icon

Kliker.info

Pitanje koje traži hitan odgovor : Štite li sindikalne vođe sami sebe ili radničku klasu ?

Pitanje koje traži hitan odgovor : Štite li sindikalne vođe sami sebe ili radničku klasu ?

28 Jula
03:53 2015

sindikalisti73Koga štite sindikalne vođe u Bosni i Hercegovini, pitanje je svih pitanja, objavila je TV1.Da li one uposlene u javnoj upravi ili radničku klasu koja jedva sastavlja kraj s krajem.Odgovor su rekli same vođe sindikata, i glasi – štite one koji spadaju u privilegirani sloj društva. Da je riječ povlaštenom sloju svjedoči i činjenica da su prosječne plate u administrativnom aparatu duplo veće od prosječnih plata u realnom sektoru.

Iako tvrde da štite radnike, ispostavilo se da bi sindikalci mogli da izgube trenutne privilegije usvajanjem novog Zakona o radu.  Prvenstveno, mogli bi izgubiti, svoje, kako i sami priznaju ministarske plate.Iznosi koje vođe sindikata primaju, ispostavilo se variraju od 1500 do 3500 KM na mjesečnom nivou.Ismet Bajramović, prvi sindikalac Federacije, mjesečno prima blizu 3.5000 KM. To je iznos tri prosječne plate u Federaciji. Osnovna plata mu iznosi 2.460 KM. Dnevno za topli obrok prima 8 KM. Osim toga, Bajramović prima naknadu od 500 KM, kao član Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS prima nešto manju platu, malo više od 2.100 KM. Osim toga Mišićeva za poziciju u Ekonomsko-socijalnom savjetu RS dobije 370 KM mjesečno.Pojedini zvaničnici granskih sindikata primaju više novca čak i od krovnih predsjednika. Tako na primjer Salih Kruščica, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, prema svemu sudeći, ima platu višu nego Ismet Bajramović. Ukupna mjesečna primanja Kruščice iznose 3.535 KM.

Tomislav Vrhovac, zvaničnik Sidikata uprave RS, ima nešto skromiju platu čija osnova iznosi 1.622 KM, plus minuli rad, plus topli obrok koji na mjesečnom nivou iznosi  185 KM. Platu koja prelazi 1.600KM ima i Dževad Hodžić, prvi čovjek Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH. Pojedini granski sindikalci u Federaciji ranije su upozoravali da na plate sindikalnih predstavnika u Savezu samostalnih sindikata godišnje ode više od 600 hiljada dok ukupan budžet jedva prelazi million maraka.

Iako sindikalci tvrde da štite radnike u realnom sektoru, stručnjaci tvrde drugačije. Kažu ovakav sindikat štiti zaposlene u javnoj upravi čija je prosječna plata 1.500 KM, u preduzećima poput Elektroprivrede čija se prosječna plata kreće od 1.600 do 1.800 KM. S druge strane zaposleni u privredi primaju prosječnu platu od 750 KM, a zaposleni u rudnicima 950 KM.Iako tvrde da štite sve radnike koji su članovi sindikata, odziv na proteste koje krovni sindikati organizuju su jako mali. S druge strane, protesta koje sami radnici organizuju, je sve više.

(Kliker.info-TV1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku