hamburger-icon

Kliker.info

Pitanje dana : Mogu li Komšić, Izetbegović i Nikšić naći izlaz ili će se realizirati plan Čovića i Dodika

Pitanje dana : Mogu li Komšić, Izetbegović i Nikšić naći izlaz ili će se realizirati plan Čovića i Dodika

24 Januara
16:37 2015
BaKIRkOMSIC3Željko Komšić i Bakir Izetbegović trebali bi večeras ili sutra u Sarajevu održati sastanak na kojem će razgovarati o deblokiranju procesa formiranja vlasti u Federaciji BiH, piše novinska agencija Patria.Da bi se postigao dogovor, od kojeg zavisi Komšićeva definitivna odluka da li će DF ostati u federalnoj vlasti ili izaći iz nje, kako je to lider ove stranke sinoć najavio nakon susreta s liderom HDZBiH Draganom Čovićem, ovisi najvećim dijelom od razgovora Komšića i prvog čovjeka SDP-a Nermina Nikšića.

Obojica su, kako saznaje Patria iz DF-a i SDP-a, spremna da nađu rješenje koje bi dovelo do nastavka konstituisanja izvršne vlasti, odnosno imenovanja potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda.Najviše interesa da se izađe iz pat pozicije, prema našim saznanjima, pokazuje Izetbegović kojem je jako stalo da Komšić i DF ostanu u vlasti, te da se do kraja realizira potpisani sporazum.Čović je lopticu za rješavanje ovog problema prebacio u ruke Komšića i Izetbegovića, poručivši da ukoliko se u ponedjeljak ili utorak ne imenuje potpredsjednik FBiH iz reda srpskog naroda „onda neka svako izvoli izaći pred javnost i neka kaže šta je radio“.

Ukoliko bi se kojim slučajem dogodilo da DF napusti koaliciju, onda bi „rezervni igrači“ bili SBB ili SDP. No, iz SBB-a su poručili da ostaju opozicija. SDP se još uvijek nije izjasnio.Ali, kako je u politici sve moguće, te da nerijetko „ne“ znači ustvari „da“ i „ako me lijepo zamolite“, poruka iz SBB-a ne treba se shvatati definitivnom.Posebno, što ne treba zaboraviti, zbog podrške koju je SBB dao HDZ BiH u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta FBiH, te Parlamentu BiH prilikom imenovanja, što je potvrda da su lideri ove dvije stranke Fahrudin Radončić i Dragan Čović u stalnom kontaktu i pregovorima.

Čović je istovremeno na „crvenom telefonu“ sa prvim čovjekom SNSD-a Miloradom Dodikom, koji nam trenutno po ko zna koji put demonstrira kako se blokira vlast u državi.Na ovaj način, raznim zakulisnim političkim igrama i pregovorima, blokirana je vlast na nivou BiH, a nastoji se sličan scenarij prenijeti i na Federaciju BiH.Ipak, treba pričekati razgovore Komšić i Izetbegović, kao i Komšić i Nikšić, pa tek onda donositi zaključke. Do tada, sve su opcije otvorene i sve je moguće.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku