hamburger-icon

Kliker.info

Pismom na pismo : Odgovor ambasada SAD i V. Britanije, OHR-a, OSCE-a i Delegacije EU Čoviću

Pismom na pismo : Odgovor ambasada SAD i V. Britanije, OHR-a, OSCE-a i Delegacije EU Čoviću

30 Jula
16:30 2020

Zvaničnici Delegacije EU u BiH, OHR-a, OSCE-a i ambasada SAD-a i Velike Britanije u BiH odgovorili su predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću na pismo koje je upitio povodom datuma održavanja izbora u Mostaru.

U zajedničkom pismu navedene institucije pozdravljaju njegovu “kontinuiranu angažiranost glede ove najvažnije teme”, te ponavljaju koliko “cijene ulogu koju je odigrao proteklih mjeseci u dolaženju do ovog izuzetno značajnog sporazuma”. Napominju da je održavanje ovih izbora uključeno u “14 ključnih priroteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije i predstavlja jedan od najviših prioriteta u osnaživanju načela demokratije i vladavine prava u Bosni i Hercegovini”.

“Pored toga, s olakšanjem smo primili vijest da je Parlamentarna skupština BiH konačno usvojila Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu. U vezi odluke Centralne izborne komisije koja se tiče održavanja izbora u Mostaru, naglašavamo da obvaeze CIK-a proističu iz Izbornog zakona BiH, uključujući zakonom propisane rokove, u skladu s nedavnim izmjenama i dopunama. To pitanje je također CIK uzalud istakao 3. jula u pismu Zajedničkom kolegiju PSBiH. CIK je upozorio na rokove propisane Izbornim zakonom BiH i tražio od Zajedničkog kolegija da skrati te rokove ili da da ovlaštenje CIK-u da to učini samo u slučaju Mostara. Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je 8. jula 2020. godine usvojila PSBiH nisu uključivale konkretnu odredbu kojom bi se odstupilo od tog općeg pravila. CIK kje stoga djelovao u skladu sa zakonom i važno je da se ta institucija ne szočava sa preprekama u svom funkcionisanju”, navode u pismu.

Naglašavaju kako je “sada od ključne važnosti da se izbori održe 2020. godine u cijeloj državi, uključujući i Grad Mostar”.

“Odluka da se održe izbori u Mostaru bila je dobrodošao korak. Nakon 12 godina, svi se trebamo pozabaviti rješavanjem tog demokratskog nedostatka i učiniti sve da osiguramo da se oni dogode. Vjerujemo da ćete se i Vi i članovi HDZ.a BiH angažovati na konstruktivan način s ciljem osiguranja prava građana BiH da učestvuju na izborima, dodjele sredstva CIK-u vez odlaganja i ostvarenja kontinuiranog konkretnog napretka na putu ka EU”, zaključuje se u pismu koje potpisuju visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ambasadorica OSCE-a u BIH Kathleen Kavalee, zamjenik voditelja Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno, zamjenica voditeljice Misije ambasade SAD-a uz BiH Ellen Germain i zamjenik voditelja Misije Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Ruth Wiseman.

Podsjetimo, Čović je uputio navedenim zvaničnicima pismo 24. jula u kojem upozorava na potencijalne rizike kazavši da se od Grada Mostara pravi neoprostiv izuzetak. Njegovo pismo izazvalo je brojne reakcije, a oglasio se i CIK koji je kazao, kako se navodi i u odgovoru evropskih zvaničnika, da je od PSBiH tražio da se odrede o ovom pitanju kada budu usvajali izmjene Izbornog zakona BiH.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku