hamburger-icon

Kliker.info

Pismo namjere bez potpisa : MMF odgodio kreditni aranžman s BiH

Pismo namjere bez potpisa : MMF odgodio kreditni aranžman s BiH

07 Jula
15:56 2016

euri-novac-kes-ruke Međunarodni monwetarni fond odgodio je kreditni aranžman s Bosnom i Hercegovinom, jer svi članovi Fiskalnog vijeća ove države nisu potpisali pismo namjere, potvrdio je u četvrtak za agenciju Fena savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić.

Stalni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini Francisco Parodi također je saopćio kako se odgađa kreditni aranžman.

“Zbog odgađanja u potpisivanju Pisma namjere, Izvršni odbor MMF-a je na sastanku na kojem je razmatran zahtjev vlasti za aranžman odgodio do daljnjeg. Elementi programa i sadržaj Pisma namjere su bili dogovoreni između MMF-a i vlasti Bosne i Hercegovine maja 2016. godine. Do danas MMF nije dobio u potpunosti potpisano Pismo namjere”, navodi se u saopćenju Parodija.

Četvrtak je bio posljednji rok da vlasti Bosne i Hercegovine pošalju pismo namjere MMF-u kako bi se na predstojećim sjednicama izvršnih tijela ove međunarodne finansijske institucije razmatrao zahtjev za odobravanje novog stand-by aranžmana.

Novi kredit od MMF-a trebao je iznositi 550 miliona eura, a Odbor MMF-a ovog mjeseca je razmatrao odobravanje aranžmana za Bosnu i Hercegovinu.

Povoljan trogodišnji aranžman

Krajem maja, nakon višednevne posjete delegacije MMF-a u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu je održana četvrta sjednica Fiskalnog vijeća.

Tada je predsjedavajući Vijeća ministara ove države Denis Zvizdić kazao kako je postignut dogovor o veoma povoljnom trogodišnjem aranžmanu s Fondom u iznosu od 550 miliona eura.

Zvizdić je dodao kako je riječ o veoma povoljnim uvjetima, grace periodu od četiri i po godine, a posljednja tranša trebala bi biti otplaćena nakon 13 godina.

Usaglašeno je da će novi aranžman s MMF-om donijeti finansijsku stabilnost svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini i da mora biti propraćen reformama, odnosno služiti kao podrška provedbi Reformske agende, navodi se u saopćenju Fiskalnog vijeća.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku