hamburger-icon

Kliker.info

Pismo Kolindi Grabar Kitarović : HWR potvrdio Komšićeve navode o prebacivanju migranata iz Hrvatske u BiH

Pismo Kolindi Grabar Kitarović : HWR potvrdio Komšićeve navode o prebacivanju migranata iz Hrvatske u BiH

15 Jula
23:28 2019

Direktor nevladine organizacije za ljudska prava Human Rights Watcha za Evropu i središnju Aziju (HWR) Hugh Williamson poslao je otvoreno pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, zbog protjerivanja migranta u Bosnu i Hercegovinu.

“U ime organizacije Human Rights Watch želim od Vas zatražiti da naredite istragu nezakonitih protjerivanja migranata od strane hrvatskih graničnih policajaca, kao i da se s takvim postupcima prestane. U intervjuu za švicarsku TV SRF od 9. jula, priznali ste da hrvatska granična policija nezakonito protjeruje migrante u Bosnu i Hercegovinu, kao i da u nekim slučajevima primjenjuju silu. To je u suprotnosti sa prethodnim nijekanjima od strane hrvatskih službenika, ali u skladu s nalazima organizacije Human Rights Watch, agencije UN-a za izbjeglice i drugih organizacija”, navodi se u pismu Williamsona.

HRW je u decembru 2018. u svom izvješću naveo zabrinjavajuće probleme u postupcima hrvatske granične policije i njihovom protjerivanju azilanata i drugih migranata na granicama s BiH, a u mnogim slučajevima, kako se tvrdi u izvješću, takva protjerivanja su uključivala i nasilje, no hrvatska vlada je odbacila sve optužbe o vraćanju po kratkom postupku i korištenju nasilja.

Odgovarajući, početkom prošlog mjeseca, na pitanje novinske agencije Patria, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da predsjednica Hrvatske izvrće teze kada je u pitanju migrantska kriza u regionu, te da Hrvatska probleme stvara Bosni i Hercegovini, a ne Bosna i Hercegovina Hrvatskoj.

Komšić je kazao da “postoje slučajevi gdje je hrvatska policija u Bosnu i Hercegovinu vratila čak i one migrante za koje ne postoji dokazi da su na teritoriju Hrvatske ušli iz Bosne i Hercegovine“.

„Također, HDZ BiH kao sestrinska stranka HDZ-a iz Hrvatske ima apsolutni utjecaj na Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. I, umjesto da Granična policija Bosne i Hercegovine maksimalno štiti granicu između Bosne i Hercegovine i Srbije, odakle migranti u najvećoj mjeri i ulaze u našu zemlju, Granična policija BiH energiju troši da štiti granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zbog toga imamo situaciju da migranti relativno lako uđu u Bosnu i Hercegovinu, ali ne mogu izaći iz zemlje. Stvara se utisak kao da naši susjedi namjerno gomilaju migrante u Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Komšić.

Ujedno Komšić je tada i pozvao predsjednicu Grabar-Kitarović da problemu migrantske krize pristupe zajedno, kako je rekao, na ozbiljan državnički način kao bi, poručio je, zaštitili i građane Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i same migrante i izbjeglice.

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku