hamburger-icon

Kliker.info

PIC u srijedu daje Inzku zeleno svijetlo : Smjene političara spašavaju Bosnu i Hercegovinu

PIC u srijedu daje Inzku zeleno svijetlo : Smjene političara spašavaju Bosnu i Hercegovinu

19 Maja
03:32 2013
Da su vlasti Bosnu i Hercegovinu gurnule u potpunu izolaciju i od nje  napravile crnu rupu Europe, dovoljno svjedoči podatak da su inozemne investicije u prva dva mjeseca ove godine iznosile svega 15,1 milijun maraka. To je i najbolji dokaz da svijet i kapital bježe od BiH ostavljajući je da se valja u vlastitom blatu.

Potezi umjesto fraza

Visoki predstavnik Valentin Inzko u New Yorku je ove sedmice  Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda podnio izvještaj o stanju u BiH, a potom je otputovao u Washington gdje je visokim američkim dužnosnicima detaljno priopćio što se događa u našoj zemlji. Njegovi izvještaji  su sasvim realna – crno stanje u BiH nije bojao svijetlim bojama, a da jest, i on bi prevario i iznevjerio interese građana ove zemlje koju njezine vlasti drže u “zagrljaju smrti”.Sve se, dakle, vidi i sve je rečeno, ali što i kako dalje? U iduću srijedu u Sarajevu počinje dvodnevno zasjedanje Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) pa može li se očekivati da će početi rasplet?Prije šest mjeseci, Upravni odbor PIC-a je, nakon zasjedanja u Sarajevu, objavio  komunike u kojem se kaže da BiH kasni za ostatkom regije, uz poziv političkim liderima da “pokažu opredijeljenost za napredak potreban da bi se BiH osigurala bolja budućnost”. Zatražena je i  urgentna provedba presude “Sejdić – Finci” koju je donio Europski sud za ljudska prava, što je uvjet za kredibilan zahtjev za članstvo u EU-u.

Sve je ostalo na pozivima i zahtjevima – bh. politički lideri nisu uradili ništa od onoga na što su se obvezali građanima. To znači da će se Upravni odbor PIC-a u srijedu sastati s istim problemima koji su postojali i prije šest mjeseci i prije godinu i tri…, zapravo, s još ozbiljnijom i dramatičnijom političkom i ekonomskom situacijom u BiH. Provođenje presude “Sejdić – Finci” ostvaruje se samo kroz obećanja lidera stranaka, Federacija puca pod teretom krize koju su izazvali šefovi najjačih stranaka, a Milorad Dodik u ime vlasti RS-a svakog dana poručuje da nema šansi da BiH preživi i da je visoki predstavnik Inzko najobičniji lažljivac.Može li se očekivati da PIC, umjesto fraza, iduće sedmice  reagira konkretnim potezima? Upravo na tome inzistira američka administracija koja je odlučna napokon se riješiti problema u i s BiH i želi od EU-a preuzeti zapovjednu ulogu u završavanju nezavršenog posla u BiH. Naime, službeni Washington davno je prepustio EU-u da uradi posao u BiH, ali učinaka nema zbog unutarnjih sporenja u Europskoj uniji i različitog viđenja i tumačenja situacije i budućnosti zemlje.

Postignuta suglasnost

Izvršni mandati međunarodnih institucija i dalje imaju ključni značaj u BiH – kazao je Inzko američkim dužnosnicima stavljajući naglasak na zaštitu interesa i sigurnosti građana BiH. To je u visokim diplomatskim krugovima protumačeno i kao njegov izravan odgovor na zahtjeve SNSD-a i HDZ-a da OHR bude zatvoren i da se stranci pokupe i odu. Naši izvori kažu da su američki dužnosnici Inzkov stav shvatili kao svoju obvezu da do kraja preuzmu stvari u svoje ruke budući da je i njima jasno da se od aktualnih vlasti i njezinih lidera ne može očekivati da će izliječiti BiH.I sam Inzko, kojem u opisu radog mjesta stoji da je konačni autoritet za tumačenje Daytonskog sporazuma, s nestrpljenjem čeka srijedu i zasjedanje i odluke svog poslodavca – Upravnog odbora PIC-a. Njegovih uputa i naredbi on se mora strogo pridržavati, posebno kada se radi o korištenju ovlasti koje su široke. To se osobito odnosi na bonske ovlasti koje mu daju pravo “poduzimati mjere protiv osoba koje obavljaju javne funkcije”, pojednostavljeno kazano da smjenjuje političare.

On do sada nije posezao za bonskim ovlastima baš zbog nesuglasnosti u Vijeću za implementaciju mira. U novembru prošle godine Vijeće sigurnosti UN-a dalo je potporu ovlastima visokog predstavnika, uključujući i bonske. Međutim, u martu ove godine na sastanku veleposlanika država članica PIC-a zaključeno je da “Inzko neće koristiti bonske ovlasti niti će međunarodna zajednica raditi posao umjesto bh. političara”. Do takvog zaključka došlo je zato što se veleposlanici nisu mogli usuglasiti!Prema  našim izvorima, već je postignuta suglasnost najmoćnijih država članica PIC-a da se “ugasi crveno i upali zeleno svjetlo” visokom predstavniku da poduzima mjere protiv političara koji na ovaj ili onaj način uništavaju BiH. Takav dogovor neće blokirati ni ako predstavnici nekih država članica PIC-a budu protiv ili izdvoje svoje mišljenje. Razlog je jednostavan –  BiH je u najvećoj poslijeratnoj krizi i zadnji je tren da se država spasi. Iz istih izvora doznajemo da u komunikeu PIC-a neće izravno biti navedeno skidanje embarga s bonskih ovlasti visokog predstavnika, ali je svakako  važniji od toga nalog koji će dobiti. Do sada urađene analize pokazuju da smjenjivanje pojedinih političkih lidera može izazvati samo pozitivne reakcije građana jer bi to značilo zaštitu njihovih interesa i sigurnosti.  (Kliker.info-NL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku