hamburger-icon

Kliker.info

Petica za ministra Šarovića : Bosni i Hercegovini odobren izvoz mlijeka u Evropsku uniju !

Petica za ministra Šarovića : Bosni i Hercegovini odobren izvoz mlijeka u Evropsku uniju !

23 Juna
19:30 2015

mirkosarovic6Mljekari iz Bosne i Hercegovine moći će u ovoj godini izvoziti svoje proizvode u Evropsku uniju. Ovo je danas na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu potvrdio Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

„Potvrđeno nam je da BiH može biti na listi zemalja za izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih prerađevina. To je jedna od boljih vijesti, najboljih kada je u pitanju mljekarski sektor u BiH“, rekao je Šarović.

Istakao je da vjeruje kako je u svemu ovome presudnu ulogu odigrao kvalitetan akcioni plan koji je pripremila Kancelarija za veterinarstvo BiH, te dopune akcionog plana k oje su rađene u  maju ove godine.Naglasio je da se sve desilo i mimo njihovih očekivanja, te da su procijene bile da će BiH odobrenje za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda  dobiti tek krajem ove godine.

„Nismo završili posao do kraja. Ostalo je još da usvojimo tri zakona, Zakon o veterinarstvo, o hrani i poljoprivredi“, rekao je Šarović.

Dodaje da će predstanvici Ureda za hranu i veterinarstvo EU (FVO) doći u BiH u 2016. godine  da pregledaju i provjere uslove, te da  Minsitarstvo, Kancelariju za veterinarstvo, a i mljekare u BiH čeka mnogo posla kako bi opravdali povejerenje koje im je ukaznao u ovoj godini.

„Već smo dobili  odobrenje za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Rusiju i Tursku, samo nam je bila potrebna dozvola za prevoz. Sve je došlo u dobar čas“, smatra Šarović.

Dodaje da će upis mljekara na listu za izvoz u EU trajati mjesec, najviše dva.

Izvoz mlijeka u EU za dva mjeseca

Mljekara “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice, “Megle” iz Bihaća, “Milkos” iz Sarajeva i Mljekara “Livno” počeće da izvoze mlijeko u EU za oko dva mjeseca, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda STK BiH pozdravila je odluku Kancelarije EU za hranu i veterinarstvo i davanje odobrenja za izvoz mlijeka u EU iz mljekara koje su ispunile neophodne uslove za izvoz.

Iz STK ističu da ovo predstavlja ohrabrujuću vijest za mljekarsku industriju BiH, pogotovo imajući u vidu da je Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda, odnosno Komora, uložila velike napore kako bi se ukazalo na strateški značaj ispunjavanja uslova za izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina, kao i ostalih animalnih proizvoda iz BiH, što treba da predstavlja dugoročni cilj BiH.

Ispunjenje uslova za izvoz je i jedan od najviših prioriteta od strateškog značaja za privredu BiH, na šta je Komora već duži period ukazivala i predlagala određene mjere, navodi se u saopštenju.

U ime Grupacije proizvođača mlijeka STK BiH je pozitivno ocijenila sve napore i dosadašnje rezultate Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH, te izrazila nadu da će i ostale aktivnosti koje je neophodno sprovesti s ciljem boljeg pozicioniranja mliječne industrije BiH biti u dogledno vrijeme pokrenute i realizovane.

Industrija mlijeka u BiH nesporno je jedna od najkonkurentnijih i najbolje uređenih grana agroindustrije, čiji je izvoz dominirao ukupnim izvozom prehrambenih proizvoda na tržište Hrvatske, prije njenog pristupanja EU, a potom je uspješno preusmjeren na tržišta CEFTA 2006, kao i domaće tržište, napominju iz STK.

U saopštenju se navodi da bi proširenje potencijalnog izvoznog tržišta omogućilo znatno povećanje proizvodnje mlijeka, razvoja novih proizvoda, povećanje zaposlenosti i izvoza, smanjenje uvoza i deficita.

Osim direktnog efekata na razvoj industrije mlijeka, posredno bi povećanjem stočnog fonda bio podstaknut i razvoj drugih pratećih grana, poput industrije stočne hrane, građevinarstva za izgradnju novih kapaciteta, prevoza za povećane isporuke sirovina i gotovih proizvoda.

Evropska komisija pohvalila je BiH zbog utvrđivanja i usvajanja Akcionog plana, zahvaljujući kojem je veoma blizu početka izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

FVO obavijestila je Kancelariju za veterinarstvo BiH da se svi postupci koje je BiH predložila u Akcionom planu za kontrolu proizvodnje i prerade mlijeka i mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u Uniju smatraju zadovoljavajućim u odnosu na sve preporuke FVO-a.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku