hamburger-icon

Kliker.info

Peter Gallbraith : Dijelim frustracije sa Bošnjacima, kazna od 40 godina nije dovoljna za Karadžića!

Peter Gallbraith : Dijelim frustracije sa Bošnjacima, kazna od 40 godina nije dovoljna za Karadžića!

25 Marta
16:58 2016

PeterG3Američki diplomata, akademik i političar, te prvi ambasador SAD u Hrvatskoj Peter Galbraith oglasio se nakon jučerašnjeg izricanja osuđujuće presude za genocid i zločine protiv čovječnosti bivšem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom zapovjedniku RS-a Radovanu Karadžiću. On je kazao da je zadovoljan što će “glavni arhitekt rata u BiH ogovarati za svoje zločine”.

– Kao neko ko je bio u Sarajevu za vrijeme opsade, svjedok sam zločina za koje Karadžić sada odgovara. Moje misli su uz ljude iz BiH koji su preživjeli rat, porodice žrtava, izbjeglice koje su se vratile u BiH i one koji su pronašli bolji život ovdje u Vermontu – kazao je Galbraith.

On je istaknuo da bez obzira što su procesi suđenja dugotrajni, dokazi i presude u slučajevima kao što je Karadžić ostaju godinama kao potvrda da je počinjen zločin nad bošnjačkim narodom.

– Svjedočio sam za progon na suđenju bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, a na tri suđenja za druge ratne zločine. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju napravio je izvanredan posao u zadržavanju odgovornih za najgore zločine u Evropi još od nacista – rekao je Galbraith.

Američki diplomata naglasio je i kako dijeli frustracije sa mnogim Bošnjacima u BiH i u Vermontu. Ističe da četrdeset godina nije adekvatna pravda za čovjeka koji je počinio hiljade ubistava, pogotovo s obzirom da će Karadžić dobiti kredit od osam godina za vrijeme koje je već proveo u zatvoru, te da će imati pravo na uvjetni otpust od deset godina.

– Nadam se da će Tužilaštvo Haškog tribunala uložiti žalbu na kaznu jer je doživotni zatvor daleko prikladnija kazna s obzirom na težinu zločina koje je Karadžić počinio – istaknuo je Galbraith.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Jedan komentar

  1. senad
    senad 26 Marta, 01:38

    tebi i tvom sefu bi trebalo dati dvaput po 70 godina kazne pa da tamo razmisljate koliko bi bilo dovoljno.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku