hamburger-icon

Kliker.info

Perica Stanić, direktor SIPA: Provjeravamo račune Dodikove porodice!

Perica Stanić, direktor SIPA: Provjeravamo račune Dodikove porodice!

27 Februara
22:38 2016

perica-stanic1Naredbu za provjeru računa predsjednika RS Milorada Dodika i njegove porodice dobili smo od Tužilaštva i Suda BiH. Ne bih da komentarišem izjave o političkom progonu.

U intervjuu za Euroblic, direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Perica Stanić potvrdio je da je u toku najopsežnija istraga koja je ikad vođena protiv nečije porodice u BiH.

Stanić nije mogao da kaže u vezi sa kojim predmetom se traže podaci, jer bi to značilo i miješanje u posao Tužilaštva BiH. Nije želio ni da komentariše Dodikovu izjavu da je riječ o njegovom političkom progonu.

Zbog čega SIPA istražuje finansijske tokove i Nikole Špirića?

-Tužilaštvo BiH nas je obavijestilo da je otvorilo predmet na osnovu medijskih napisa u vezi sa kupovinom stana u Beču. Od nas su tražili određene provjere i ništa više od toga.

Da li je tačno da se ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić miješa u vaš rad?

-Ne. Ne izvršavamo mi naloge ministra bezbjednosti, već Tužilaštva i Suda BiH.

Da li je tačno da je SIPA u opštinu Gradiška ušla bez znanja MUP RS, kako tvrdi ministar Dragan Lukač?

-SIPA nije obavezna da bilo kome prijavi ulazak u bilo koju instituciju, pa ni MUP-u RS. Međutim, iz kolegijalnih razloga najčešće najavimo akcije, odnosno svoja postupanja, bez navođenja konkretnog sadržaja. Nije se radilo ni o kakvom upadu, nego je prije deset dana zamjeniku načelnika opštine Gradiška najavljeno da će SIPA doći da provjeri bankarske garancije. Nakon što je opština pripremila dokumentaciju, dvije naše službenice su bez ikakvih problema održale sastanak sa zamjenikom načelnika.

Kada konkretno obavještavate MUP RS o svojim akcijama?

-Ako je u pitanju složenija problematika, pretresi ili hapšenje. Posljednjih dana na području jedne opštine u RS SIPA je privodila određene osobe i o tome smo obavijestili MUP RS, ali MUP nije obavijestio svoje lokalne pripadnike. Šta u tom slučaju?

Zar ovaj problem nije riješen sporazumom SIPA i MUP RS?

-Potpisali smo okvirni sporazum za koga sam i tada tvrdio da nije ništa spektakularno. Takva vrsta pitanja uopšte nije rješavana. SIPA ne postupa na osnovu sporazuma, već po zakonu i naredbi Tužilaštva BiH. Ne provodimo nikakvu samovolju.

Kako gledate na tvrdnje iz SNSD da se borba protiv kriminala i korupcije svela samo na RS?

-Radi se i na slučajevima iz Federacije. Nemamo nikakvu ogradu u smislu da li je nešto sa područja bilo kog entiteta ili Distrikta.

Može li SIPA normalno da funkcioniše nakon suspenzije 11 visokorangiranih službenika?

-Po staroj narodnoj “koga nema bez njega se može i mora”. Suspendovao sam pripadnike u momentu kada više nisam imao zakonske mogućnosti da odložim suspenziju. Anonimnu prijavu smo proslijedili Tužilaštvu koje je donijelo naredbu o provođenju istrage. Odnosi se na eventualne nezakonitosti prilikom unapređenja policijskih službenika. Ova situacija jeste otežavajuća okolnost u radu SIPA, pogotovo nakon što je veći broj radnika koji su zauzimali visoke pozicije otišao u penziju. Meni kao direktoru je to došlo u najnezgodnijem momentu. Radi se o neraščišćenim odnosima iz ranijeg perioda.

(Kliker.info-Euroblic)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku