hamburger-icon

Kliker.info

Pentagon saopštio : Zatvorenici iz Guantanama prebačeni u BiH i Crnu Goru

Pentagon saopštio : Zatvorenici iz Guantanama prebačeni u BiH i Crnu Goru

21 Januara
20:38 2016

campAmeričko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je dva zatvorenika iz zatvora u zaljevu Guantanamo prebacilo u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, gdje bi trebalo da započnu novi život.U saopćenju Pentagona se navodi da je treći zatvorenik Mohammed Bawazir odbio da se ukrca na let za Evropu, pa je ostao u američkoj bazi na Kubi, prenijela je agencija AP.

U BiH je prebačen Egipćanin Tariq el-Sawah sa teškim zdravstvenim problemima, a u Crnu Goru zatvorenik iz Jemena Abdul Aziz al-Swidi, navelo je američko Ministarstvo, dodajući da ni jedan ni drugi nisu mogli da se vrate u zemlju iz koje potiču.

Pentagon nije naveo zašto Bawazir nije prihvatio preseljenje u zemlju koja mu je bila namijenjena, a koja nije imenovana, a advokat John Chandler navodi da je on insistirao da ga pošalju u jednu od više zemalja u kojoj ima rodbinu, pošto nije mogao da se vrati u Jemen.

Ukupno su do sada američke vlasti iz Guantanama pustile 91 zatvorenika, prenosi Tanjug.

Dvojica zatvorenika prebačenih danas u BiH i Crnu Goru dio su grupe od 17 zatvorenika koji će Guantanamo napustiti tokom ovog mjeseca.

Zloglasni doušnik

Egipćanin Tariq el-Sawah je jedan od najozloglašenijih među zatvorenicima u Guantanamu, prenosi The Guardian. Krupni Sawah je jedan od rijetkih zatvorenika koji je dobio priznanja i beneficije od američkih vojnih oficira zbog svoje saradnje.

Odluku o oslobađanju Sawaha je donio odbor za pomilovanje u februaru 2015, koji je za Egipćana rekao da je “jedan od najuslužnijih zatvorenika u Guantnamu”, ali je njegova historija relativno jedinstvena.

On je duži period pružao ogromnu količinu informacija obavještajnim zvaničnicima i zvaničnicima zatvora o terorizmu u inostranstvu i o drugim zatvorenicima, zbog čega je u Guantanamu imao privilegije bez presedana.

Bilo mu je dozvoljeno da živi u jednom od, kako su to američki zvaničnici nazvali, “ateljea” u Kampu Echo. Dozvoljeno mu je da se bavi baštovanstvom, da slika, gleda satelitske televizijske kanale i da posjeduje mali frižider.

Prema izvještaju Washington Posta iz 2010, Sawah je dijelio vrt sa još jednim zatvorenikom, Mohamedoum Ouldom Slahijem, čiji su memoar iz Guantanama postali međunarodni bestseller.

I dok su drugi zatvorenici štrajkom glađu protestirali protiv tretmana američkih vlasti, Sawah je postao morbidno debeo tokom više od 13 godina provedenih u Guantanamu, što je dovelo do pogoršanja njegovog zdravlja, prenosi The Guardian.

“Udebljali su ga čizburgerima. Sada teži gotovo 200 kilograma”, kazao je američki zvaničnik upoznat sa situacijom.

Guardian navodi da je Sawah upravo u BiH učio borbene taktike i tehnike, a u toj zemlji ga očekuju kćerka i bivša supruga.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku