hamburger-icon

Kliker.info

Peking : Clinton pozvala Kinu da nastavi ulagati u SAD

Peking : Clinton pozvala Kinu da nastavi ulagati u SAD

22 Februara
16:20 2009
 Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u nedjelju Kinu da nastavi ulagati u obveznice američkog ministarstva financija, priznajući međuovisnost dviju zemalja koju neki američki ekonomisti čak opisuju kao spojena gospodarstva rabeći kovanicu ‘KinAmerika’."Svakako smatram da kineska vlada i kineska središnja banka donose mudru odluku nastavljajući ulagati u obveznice Ministarstva financija", kazala je Clinton u intervjuu kineskoj televiziji prije odlaska iz Pekinga, kako prenosi ABC News. "To je sigurno ulaganje. Sjedinjene Države imaju zasluženi financijski ugled", istaknula je Clinton.
"Ne bi bilo u kineskom interesu kada Sjedinjene Države ne bi mogle pokrenuti svoje gospodarstvo. Tako da nastavljajući podržavati instrumente američkog Ministarstva financija, Kinezi priznaju našu međuovisnost. Mi ćemo stvarno rasti ili padati zajedno. Mi smo u istom čamcu, a ono zašto treba biti zahvalan, jest da veslamo u istom pravcu", rekla je Clinton, neuobično izravnim rječnikom za diplomaciju."Naša gospodarstva su tako isprepletena da Kinezi znaju kako za ponovni početak izvoza na njihovo najveće tržište – američko, SAD treba poduzeti neke drastične mjere kao što je paket poticaja, što znači ući u dublji dug", kazala je Hillary Clinton. Clinton je na subotnjim sastancima s predsjednikom Hu Jintaom, ministrom vanjskih poslova Yang Jiechijem i premijerom Wen Jiabaom pružila jamstva da će velika ulaganja Pekinga u američke obveznice i drugi državni dug ostati solidna ulaganja.
Ministar Yang je odgovorio da Kina svoje devizne rezerve, najveće na svijetu s 1.95 bilijuna dolara želi sigurno ulagati i želi nastaviti raditi sa SAD-om.Susretima s predstavnicima kineskog civilnog društva i posjetom kršćanskoj crkvi američka državna tajnica Hillary Clinton završila je u nedjelju svoj posjet Pekingu, a time i azijsku turneju. Bez obzira na susrete u nedjelju, međunarodne organizacije za ljudska prava bile su neugodno iznenađene činjenicom da je Clinton pitanja zaštite sloboda stavila u potpuno drugi plan tijekom posjeta Kini kako bi se mogla posvetiti "važnijim" temama. (Kliker.info-Hina)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku