hamburger-icon

Kliker.info

Paul Krugman : Zašto se republikanski establišment toliko boji Donalda Trumpa ?

Paul Krugman : Zašto se republikanski establišment toliko boji Donalda Trumpa ?

10 Marta
07:11 2016

paul-krugman-25Republikanci će izgleda nominovati kandidata koji govori potpune besmislice o unutrašnjoj politici, koji vjeruje da se spoljna politika svodi na silu i rat i koji rasnu i etničku mržnju cinično koristi u političke svrhe. To je bilo neizbježno, bez obzira na ishod preliminarnih izbora. Jedina novost je da će taj kandidat vjerovatno biti Donald Trump.

Piše : Paul Krugman (New York Times)

Republikanski establišment se ograđuje od njega nazivajući ga prevarantom, što on i jeste. Ali da li je on veći prevarant od onih koji ga se odriču? Pa i nije.Ako pogledate ljude koji ga napadaju, morate da se zapitate: zašto prvo ne pogledaju sebe? Donald Trump je prevarant, kaže Marco Rubio koji je obećao veliko smanjenje poreza, povećanje vojnog budžeta i uravnoteženje budžeta bez smanjenja socijalnih davanja građanima starijim od 55 godina.

„Nema izbjegavanja poreza i ostalih igara“, grmi vođa republikanaca u Kongresu Paul  Ryan , sa svojim misterioznim  budžetskim prijedlozima, gdje se trilioni dolara poreskih prihoda ostvaruju zatvaranjem misterioznih rupa u poreskim zakonima, a trilioni dolara uštede postižu misterioznim budžetskim rezovima. Ryan tvrdi da je „svaka ideja zasnovana na diskriminaciji drugih ispod nivoa Linkolnove partije“.

Da li je zaboravio smišljeni rasizam Nixonove „južnjačke predizborne strategije“, ili Reganovo podsmjevanje „kraljicama socijalne pomoći“, ili zastrašivanje glasača zločinima Vilyja Hortona u kampanji Busha Starijeg?

Ukratko, postoji samo jedan razlog zašto 90% bijelaca sa američkog juga glasa  za Republikansku partiju, a to nije njena posvećenost liberalnim principima.

Što se tiče spoljne politike, Trump je svakako razumniji od svojih rivala. On podržava torturu kao i ostali republikanski kandidati. On se zalaže za rat, ali ne toliko kao Rubio, koji je pravi favorit neokonzervantivaca , to jest ljudi odgovornih za našu propast u Iraku.

Trump je pri tome jedini čovjek sa desnice koji otvoreno priznaje da je Bushova  administracija svjesno obmanula Ameriku gurnuvši je u taj katastrofalni rat. I nije Trump taj koji neprekidno ponavlja da će „zasuti bombama“ ISIS, već Ted Cruz, koji pri tome nema pojma o čemu govori.

U stvari, pitanje je zašto se republikanski establišment toliko boji Donalda Trumpa. On jeste prevarant, ali to su i ostali njihovi kandidati. Po čemu se on razlikuje od njih? Izgleda da problem nije u tome što je Trump smislio neke nove prevare, već u tome što raskrinkava postojeće.

Na primjer, prevaru koja republikancima redovno prolazi na izborima, a to je da su oni ozbiljna i zrela partija koja može da riješi probleme sa kojima se Amerika suočava. U stvari, ta partija je odavno mrtva, a njeni ostaci su opsjednuti vudu ekonomijom i neokonskim fantazijama. I ta istina se ogoljuje kada imate kandidata koji odbija da igra ulogu koja mu je namijenjena.

Ako Trump osvoji republikansku predsjedničku nominaciju, predviđam da će svi brižni konzervativci poslije dubokog razmišljanja ipak zaključiti da je on bolji kandidat od Hillary Clinton, dok će samoproglašeni centristi i dalje tvrditi da su oba kandidata podjednako loša. I oba stava će djelovati podjednako nategnuto.

Fenomen Trump ugrožava još jednu prevaru kojom republikanski establišment obmanjuje svoje glasače. Mislim na taktiku ohrabrivanja bijelih glasača na otpor prema jakoj državi, dok se iza ideje slabe države u stvari krije politika skrojena tako da bogataši uvijek prolaze bolje od ostalih.

Donald Trump kaže da neće pristati na to. On obećava da će Ameriku učiniti ponovo bijelom –valjda je svima jasno da je to pravo značenje velike Amerike iz njegovog slogana – i očuvati socijalnu pomoć i Medicare, pri čemu nagovještava (ali ne i predlaže) uvođenje većih poreza za bogate. Uznemireni republikanski establišment prosto osjeća da on nije pravi konzervativac, a ispostavlja se to izgleda nije ni velika većina njihovih glasača.

Da se razumijemo, Trumpova pobjeda bi bila užasna i nadam se da se većina mojih čitalaca slaže sa tim. Ali trebalo bi da nas plaši i mogućnost da nam predsjednik postane Rubio, čovjek okružen ratnim huškačima, ili Cruz koji bi vjerovatno vratio špansku inkviziciju. U tom smislu je Trumpov uspon dobrodošao. On jeste prevarant, ali koji razotkriva prevare drugih. A to je, verovali ili ne, ipak nekakav napredak u ovim čudnim i teškim vremenima.

Preveo : Miroslav Marković (Peščanik)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Melvina
    Melvina 14 Maja, 06:05

    Pois…mas quem defendeu então o António Caldeira? Alguém o chamou para contar o caso na tv? Alguém se preocupou em indagar concretamente as ciunnrstâccias de ta acontecer?Houve alguém da Ordem dos Advogados que reunisse de emergência para tratar o assunto?

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku