hamburger-icon

Kliker.info

Paul Krugman: Američki problem nisu deficit i S&P, već ekstremni desničari

Paul Krugman: Američki problem nisu deficit i S&P, već ekstremni desničari

09 Augusta
17:35 2011

U svojoj novoj kolumni za The New York Times, poznati ekonomist i nobelovac Paul Krugman govori o kredibilitetu rejting agencija i stvarnom problemu SAD-a. Krugman smatra kako je potrebno imati na umu dvije činjenice za razumijevanje sadašnje situacije u Americi. Prva je da Amerika uistinu više nije nije stabilna i pouzdana zemlja kao što je nekada bila, a druga je da rejting agencije nemaju kredibilitet.Krugman smatra kako sniženje rejtinga koje se dogodilo u petak ne treba shvatiti ozbiljno, jer je sniženje došlo od strane institucije čijoj prosudbi ne bi trebali vjerovati.Prema njegovu mišljenju američki proračunski deficit velikim je dijelom rezultat pada ekonomije nakon financijske krize 2008. U potenciranju te krize  S&P i druge rejting agencije odigrale su ključnu ulogu dajući AAA rejting imovini s podlogom u hipotekarnim kreditima, koja se kasnije pretvorila u toksični otpad i svijetom proširila financijsku zarazu.Kredibilitet S&P-a još je gori ako se u obzir uzme i činjenica da je ta agencija dala Lehman Brothersu A-rejting samo mjesec dana prije nego što je došlo do bankrota i do vala globalne panike.Uz to Krugman smatra kako nam rejting agencije nikada nisu dale razloga da ozbiljno prihvatimo njihove ocjene državnog duga. Istina je da je rejting zemalja koje su upale u default prije toga snižen, međutim, rejting agencije u tim su slučajevima samo morale pratiti tržišta.Kada su agencije snizile rejting zemljama koje su još uvijek uživale povjerenje ulagača, kao i SAD-a sada, pokazalo se da su u krivu.

 Primjer toga je i Japan kojem je rejting snižen 2002., a usprkos tome i danas, devet godina kasnije, Japan se zadužuje slobodno i jeftino.Usprkos tome što se ne zabrinjava zbog sniženja kreditnog rejtinga, Krugman smatra kako Amerika ima velikih problema.
Prema njegovom mišljenju taj problem nije vezan sa s financiranjem deficita proračuna. Iako je istina da se dug na koji će jednom morati biti plaćene kamate gomila, nobelovac smatra kako matematika pokazuje da ni mnogo veći deficiti u nekoliko narednih godina ne bi trebali utjecati na fiskalnu stabilnost.Dakle, ono što  Ameriku čini nepouzdanom nije ni rejting, ni deficit, već politika.Krugman smatra kako osnovni problem leži u jačanju utjecaja ekstremnih desničara koji su radije spremni uzrokovati opetovane krize nego samo milimetar odustati od svojih zahtjeva.Rješenje ne vidi u tome hoće li se uspjeti srezati bilijun potrošnje ovdje ili ondje, već hoće li se uspjeti marginalizirati utjecaj onih koji su radije spremni riskirati financijsku katastrofu nego prihvatit minimalno povećanje poreza.Činjenica je da će uz sadašnju politiku starenje stanovništva i porast izdataka za zdravstvo ubrzati potrošnju više nego što će porezi moći doprinositi. Međutim, činjenica je i da SAD ima mnogo više troškove zdravstva nego bilo koja razvijena ekonomija, ali i prema međunarodnim standardima, vrlo niske poreze. Ukoliko bi se u ove dvije kategorije Amerika mogla približiti međunarodnim normama proračunski problemi bili bi riješeni, smatra Krugman. (Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku